• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №09(86) | 15.06.2021 р.

Вісімдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №09(86) | 15.06.2021 р.

Це – вже дев’ятий з початку року (і вісімдесят шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, які наслідки чекають на емітента у разі заліку поворотної фіндопомоги від засновника в створення додаткового капіталу;
  • підкреслимо, що має з'явитися порядок взяття на облік та зняття з обліку іноземної компанії як платника податку на прибуток;
  • з’ясуємо, чи підлягають податковій амортизації земельні ділянки;
  • розповімо, чи будуть наслідки, якщо платник податку на прибуток відвантажив товари, а аванс за них отримав на спрощеній системі;
  • зауважимо, що з 11 червня ДПС моніторить контрольовані операції по-новому.

Гарного вам читання!

***

За рахунок поворотної фіндопомоги від засновника створено додатковий капітал: які податкові наслідки? 
Податківці у  ІПК від 02.06.2021 р. №2226/ІПК/99-00-21-02-02-06 навели наслідки з податку на прибуток. Вони заявили, що положеннями ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування за операціями зі збільшення статутного капіталу за рахунок поворотної фінансової допомоги. Але про додатковий капітал, про який ТОВ питало, в ПКУ нічого не вказано.

На нашу думку, це мало означати, що жодної податкової різниці щодо додаткового капіталу не виникає. І не дарма. Адже рахунок 42 «Додатковий капітал» призначено, зокрема, для обліку іншого вкладеного засновниками підприємств (крім акціонерних товариств) капіталу, що перевищує статутний капітал, інші внески тощо без рішень про зміни розміру статутного капіталу.

До того ж за п. 5 П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена. Про це читайте ось тут.

 

З'явиться порядок взяття на облік та зняття з обліку іноземної компанії як платника податку на прибуток
11 червня на офіційному вебпорталі ДПС було  розміщено проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку взяття на облік та зняття з обліку іноземної компанії як платника податку на прибуток підприємств зі статусом податкового резидента України».

Його розроблено з метою реалізації положень пп. 133.1.5 ПКУ відповідно до Закону України від 16.01.2020 р. №466-IX, враховуючи зміни, внесені Законом  №1117 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування».

 

Чи підлягають податковій амортизації земельні ділянки?
Дніпропетровські податківці підкреслили, що  для груп 1 (земельні ділянки), 10 (бібліотечні фонди), 11 (малоцінні необоротні матеріальні активи), 13 (природні ресурси) мінімально допустимі строки корисного використання не встановлені.

Відповідно до п. 7  ПСБО 7, придбані (створені) основні засоби (у т. ч. земельні ділянки) зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю.

Перелік витрат, які включаються до первісної вартості об’єкта основних засобів, визначені п. 8 НП(С)БО 7. При цьому вартість земельних ділянок та природних ресурсів не є об’єктом амортизації (п. 22 НП(С)БО 7).

Отже, з урахуванням положень пп. 138.3.1 ПКУ вартість земельних ділянок, бібліотечних фондів, малоцінних необоротних матеріальних активів та природних ресурсів не підлягає амортизації у податковому обліку.

 

З 11 червня ДПС моніторить контрольовані операції по-новому 
Мінфін наказом від 17.03.2021 р. №158 виклав у новій редакції:

  • Порядок проведення моніторингу контрольованих операцій;
  • Порядок опитування уповноважених, посадових осіб та/або працівників платника податків з питань трансфертного ціноутворення.

Ці зміни запрацювали з 11 червня. Зокрема:

  1. до цілей моніторингу додано нову – забезпечення контролю за своєчасністю та повнотою подання  глобальної документації з трансфертного ціноутворення (майстер-файлу), звітів у розрізі країн міжнародної групи компаній, повідомлень про участь у міжнародній групі компаній, додаткової інформації та/або обґрунтування, наданих платником податків на запит  ДПС;

  2. переписано правила здійснення моніторингу. Первинний аналіз інформації про здійснені контрольовані операції не змінюється. Але уточнено, що буде проводитися не тільки  порівняння рівня цін, але й показник рентабельності. Про це все ми писали тут.

 

Платник податку на прибуток відвантажив товари, а аванс за них отримав на спрощеній системі
Запорізькі податківці зауважили, що  доходи та витрати платника податку на прибуток за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) після переходу на загальну систему оподаткування, щодо яких отримано попередню оплату на спрощеній системі оподаткування, враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Тож передоплата за такими перехідними операціями оподаткована ЄП. І жодного зменшення фінрезультату за такими операціями не передбачено. Тобто відбувається  про подвійне оподаткування зазначених сум.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»