• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №12(108) | 30.08.2022 р.

Сто восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №12(108) | 30.08.2022 р.

Це – дванадцятий з початку року (сто восьмий загалом та дев’ятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше двох тижнів, але нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, що для обмінних пунктів змінять правила сплати податку на прибуток;
  • дізнаємося, як відмовитися від податкових різниць у разі отримання доходів менше ніж 40 млн грн;
  • підкреслимо, що незабаром знову зміниться форма декларації з податку на прибуток;
  • зʼясуємо, як складати фінзвітність у разі перебування частини кварталу на спецгрупі ЄП;
  • нагадаємо, що 30 вересня буде останнім днем для звітування з ТЦУ за 2021 рік.

Гарного вам читання!

***

 

Частину кварталу були на спецгрупі ЄП: як скласти спецзвітність?
Платник податку, який з 01.05.2022 р. перейшов на спецгрупу ЄП та відновив сплату податку на прибуток з 01.06.2022 р., разом з декларацією за звітний період півріччя 2022 року подає фінансову звітність, яка складається наростаючим підсумком за звітний період півріччя 2022 року, починаючи з 01.01.2022 р. по 30.06.2022 р.

При цьому результати діяльності за період його перебування на спецгрупі ЄП (з 01.05.2022 р. по 01.06.2022 р.) не враховуються в декларації при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток, зазначеного у пп. 134.1.1 ПКУ, з урахуванням положень підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ для платників податку на прибуток, які перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну. Про це ми писали тут.

 

Для обмінних пунктів змінять правила сплати податку на прибуток
На сайті ВРУ Гетманцев зареєстрував законопроєкт №7655. Ним пропонується передбачити доповнення обов’язку зі сплати податку на прибуток від діяльності з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі.

Зокрема, небанківські фінансові установи отримають новий обов’язок зі сплати фіксованої суми авансового внеску з податку на прибуток за кожний структурний підрозділ, який здійснює торгівлю валютними цінностями у готівковій формі. Його потрібно буде сплатити щомісяця у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року.

Про це ми писали ось тут.

 

Доходи становлять менше ніж 40 млн грн: що з податковими різницями?
Харківські податківці підкреслили, що платник податків, доходи якого від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначені за правилами бухгалтерського обліку, не перевищували 40 млн грн, але при цьому такий платник застосовував податкові різниці має право один раз в будь-якому році безперервної сукупності років, в кожному з яких розмір доходу не перевищує 40 млн грн, прийняти рішення про незастосування таких різниць та зазначити про прийняття такого рішення у декларації з податку на прибуток за такий податковий (звітний) рік.

 

Незабаром знову зміниться форма декларації з податку на прибуток
17 серпня на офіційному вебпорталі ДПС розміщено проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (завантажити).

Основною метою є приведення форми декларації до положень ПКУ щодо спеціального режиму оподаткування резидентами Дія.Сіті за особливими умовами.

Зокрема, у заголовній частині декларації зʼявиться позначка для подання резидентами Дія.Сіті декларації з прибутку. Також зʼявляться згадки про цих платників податків в основній частині декларації та буде її доповнено новим додатком ДІЯ до рядка 06.3 ДІЯ декларації.

 

30 вересня буде останнім днем для звітування з ТЦУ за 2021 рік
За інформацією ДПС, відповідно до пп. 39.4.2 ПКУ 30.09.2022 р. минає строк подання звітів про контрольовані операції та повідомлень про участь у міжнародній групі компаній за 2021 звітний рік.

Форма та Порядок складання Звіту про контрольовані операції затверджені наказом Мінфіну від 18.01.2016 р. №8 (зі змінами).

Звіт складається із заголовної, основної частин, додатка та інформації до додатка, які є невід’ємною частиною Звіту.

Форма та Порядок складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній затверджені Наказом Мінфіну від 31.12.2020 р. №839 (зі змінами).

Незважаючи на те, що платники податків, які можуть підтвердити відсутність можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо подання звітності, в період дії воєнного стану відповідно до п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ звільняються від передбаченої Кодексом відповідальності, обов’язок щодо звітування про контрольовані операції зберігається.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»