• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №14(110) | 05.10.2022 р.

Сто десятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №14(110) | 05.10.2022 р.

Це – чотирнадцятий з початку року (сто десятий загалом та одинадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, але нам є про що розповісти. А саме:

  • розкажемо, як великим платникам враховувати збиток при звітуванні з податку на прибуток;
  • повідомимо, що Мінфін підкоригує порядок подання фінзвітності;
  • дізнаємося, чи можна знищити первинку після спливу строку зберігання, але до перевірки ДПС за цей період;
  • зауважимо, що з 1 жовтня – старт звітування з податку на прибуток за ІІІ квартал 2022 року;
  • проінформуємо про затвердження нової форми довідки про сплачений нерезидентом податок на прибуток.

Гарного вам читання!

 

***

Затверджено нову форму довідки про сплачений нерезидентом податок на прибуток
Мінфін наказом від 28.07.2022 р. №219 затвердив нові:

  • Порядок видачі довідки про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи);
  • форму довідки про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи).

Наказом удосконалено процедуру звернення нерезидента до контролюючого органу шляхом подання уніфікованої форми заяви.

Також уточнено, що довідка видається контролюючим органом у паперовій або електронній формі за місцезнаходженням (місцем проживання) резидента або нерезидента, який здійснює господарську діяльність на території України через постійне представництво, або іншого нерезидента, на якого покладено обов'язок сплачувати податок у порядку, встановленому ПКУ, що здійснює на користь нерезидента будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України. Про це докладніше ми писали тут.

 

Як великим платникам враховувати збиток при звітуванні з податку на прибуток?
Дніпропетровські податківці зауважили, що вже при складанні податкової декларації за перший квартал 2022 року великий платник податків мав застосувати нові правила врахування збитку.

З цього моменту він має визначити, яка частина з накопичених податкових збитків, що обліковуються станом на 01 січня 2022 року (за наявності), буде врахована у зменшення об’єкта оподаткування такого податкового (звітного) періоду.

 

Чи можна знищити первинку після спливу строку зберігання, але до перевірки ДПС за цей період
Податківці в ІПК від 31.12.2021 р. №4890/ІПК/99-00-21-02-02-06 зазначили, що платники податків повинні зберігати документи у терміни, визначені Переліком №578, але ці терміни не повинні бути меншими, ніж передбачено ст. 44 ПКУ, тобто 1095 днів зазвичай та 2555 днів щодо документів з питань трансфертного ціноутворення.

Тобто після спливу термінів не може бути перевірки, але через війну строки давності зупинилися для тих, хто не може виконувати свої податкові обовʼязки. Відповідно цей період не буде входити в 1095 к.дн. Навіть якщо госпоперації були здійснені, а первинні документи були складені під час воєнного стану, вони можуть бути витребовані під час перевірки, проте, на нашу думку, без нарахування ПЗ та штрафів за такий період  за виявлені порушення.

Крім того, варто нагадати і про те, що у п. 102.2 ПКУ наведені випадки, коли грошове зобов'язання може бути нараховане або провадження у справі про стягнення такого податку може бути розпочате без дотримання строку давності, визначеного в абзаці першому п. 102.1 ПКУ. Зокрема, йдеться про випадок, коли податкова звітність взагалі не була подана. Проте під час дії воєнного стану і ця можливість зупиняється, адже перевірки не проводитимуться. А от після перемоги ця норма знову почне діяти з врахуванням строків поданої звітності.

 

З 1 жовтня – старт звітування з податку на прибуток за ІІІ квартал 2022 року
Податківці з Київської області зазначили, що  з 1 жовтня стартує кампанія декларування податку на прибуток для платників податку, звітним податковим періодом у яких є податковий квартал.

Такі платники мають подати декларацію з податку на прибуток за три квартали 2022 року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового)  кварталу, тобто по 9 листопада 2022 року включно.

 

Мінфін підкоригує порядок подання фінзвітності
3 жовтня Мінфін оприлюднив  проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності» (завантажити).

Передбачається удосконалення окремих норм щодо подання фінансової звітності та уточнення переліку підприємств, які складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності. А саме уточнено, що:

  • фінансова звітність та консолідована фінансова звітність складаються за МСФЗ також  материнськими підприємствами груп, у складі яких є підприємства, що становлять суспільний інтерес, материнськими підприємствами великої групи, які не належать до категорії великих підприємств;
     
  • таксономія фінансової звітності за міжнародними стандартами видається Радою міжнародних стандартів бухгалтерського обліку;
     
  • підприємства, які контролюють інші підприємства (материнські підприємства), крім фінансових звітів про власні господарські операції, подають консолідовану фінансову звітність групи власникам (засновникам), до центру збору фінансової звітності та іншим користувачам не пізніше 45 днів після закінчення звітного кварталу та не пізніше строків, передбачених законодавством для оприлюднення річної консолідованої фінансової звітності.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»