• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №10(37) | 30.05.2019 р.

Тридцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №10(37) | 30.05.2019 р.

Це – вже тридцять сьомий (і десятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • розкажемо про наслідки для юрособи, якщо вона перевищила дохід в 5 млн грн і не перейшла на загальну систему;
  • дізнаємося, чи сплачує єдиний податок ФОП, який зібрався на військову службу за контрактом;
  • проінформуємо, як новостворений суб’єкт господарювання може обрати спрощену систему;
  • поговоримо, які додаткові дані буде публікувати ДФС про платників єдиного податку;
  • проконсультуємо, чи треба фізособі-«єдиннику» застосовувати РРО при розрахунках через інтернет.

Гарного вам читання!

***

 

Юрособа-«єдинник» отримала дохід понад 5 млн грн та не перейшла на загальну систему: які наслідки?
Запорізькі податківці нагадали, що до суми перевищення граничного обсягу застосовуються ставки:

  • 6%  якщо платник єдиного податку зареєстрований платником ПДВ,

  • 10% – у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Крім цього, такий платник зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за кварталом такого перевищення.

Якщо ж перехід на загальну систему не було здійснено добровільно, реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням ДФС, прийнятим на підставі акта перевірки. У такому разі датою анулювання буде перше число місяця, наступного за кварталом, у якому допущено порушення.

 

Фізособа-«єдинник» збирається на військову службу за контрактом: що з податками?
Податківці у підкатегорії 107.12 «ЗІР» зазначили, що нормами ПКУ не передбачено звільнення фізосіб – «єдинників» від нарахування, сплати та подання декларації з єдиного податку у разі проходження військової служби за контрактом.

Отже, фізособа-«єдинник» І-ІІ групи, яка збирається на військову службу за контрактом, має сплачувати єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

А якщо такий підприємець є платником ЄП ІІІ групи, за ним зберігається обов’язок подання декларації платника ЄП у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду та сплати ЄП протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за звітний квартал у разі отримання доходу.

 

Як новоствореній фізособі-підприємцю стати «єдинником»?
Тернопільські податківці нагадали, що для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву.

Новостворені підприємці, які подала заяву про обрання І-ІІ групи ЄП до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, вважаються платниками ЄП з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Новостворені підприємці, які обрали ІІІ групу ЄП і подали відповідну заяву протягом 10 днів з дня державної реєстрації, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

 

ДФС оприлюднюватиме більше даних щодо платників податків
Кабмін постановою від 17.04.2019 р. № 409 вніс зміни до постанови КМУ від 21.10.2015 р. №835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» та Порядку ведення Єдиного державного веб-порталу відкритих даних.

За нею податківці мають оприлюднювати Реєстр платників єдиного податку та Кількість зареєстрованих підприємців — платників єдиного податку із розподілом за групами, тис. осіб. Про це ми писали тут.

 

І наостанок – ще одне роз’яснення від ДФС
Щодо застосування РРО фізичною особою - платником єдиного податку II групи при здійсненні розрахунків за реалізовані товари з допомогою мережі Інтернет читайте тут («Фізичні особи - підприємці, які обрали 2 групу спрощеної системи оподаткування, при здійсненні розрахункових операцій можуть не застосовувати РРО за таких умов: відсутності у продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, не перевищення обсягу доходу за календарний рік більше 1 000 000 гривень, здійснення розрахунків виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку)»).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»