• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №11(84) | 28.07.2021 р.

Вісімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування |

«Єдиний податок» №11(84) | 28.07.2021 р.

Це – вже вісімдесят четвертий загалом (і одинадцятий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • дізнаємося, чи треба юрособі-«єдиннику» сплачувати земельний податок у разі припинення діяльності;
  • зазначимо, як подати єдину звітність фізособі-«єдиннику» у разі припинення підприємницької діяльності;
  • проінформуємо, що Рада передбачила спецрежим оподаткування резидентів «Дія Сіті»; 
  • з’ясуємо, в які строки слід звітувати ФОП-«єдинникам» у разі припинення діяльності;
  • визначимося, коли надання поворотної допомоги юрособами-«єдинниками» призведе до втрати реєстрації.

Гарного вам читання!

***

 

Як подати єдину звітність фізособі-«єдиннику» у разі припинення підприємницької діяльності?
Податківці у підкатегорії 107.01.07 «ЗІР» вказали, що остання декларація подається особисто (уповноваженою на це особою) або надсилаються поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

У полі 8 «Особливі відмітки» декларації у рядку 8.1 «платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) період, на який припадає дата державної реєстрації припинення» проставляється позначка «+».

При цьому фізичні особи разом з останньою декларацією подають додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску». Про це читайте тут.

 

В які строки слід звітувати ФОП-«єдинникам» у разі припинення діяльності?
Мінфін у листі від 19.07.2021 р. №11220-05/О-351/8/1547 виклав свою позицію (яка співпадає з позицією ДПС) щодо подання декларації ФОПами, платниками єдиного податку 1 або 2 групи, в разі припинення підприємницької діяльності.

Мінфін стверджує, що декларація фізособи-«єдинника» при припиненні діяльності повинна подаватися протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду, на який припадає дата ліквідації.

Тобто в цьому питанні фахівці Мінфіну підтримують податківців та вважають, що на останнє звітування відведено 40 к.дн.

 

Юрособа-«єдинник» тимчасово припинив діяльність: що зі сплатою земельного податку? 
Сумські податківці вказали, що у разі тимчасового припинення господарської діяльності юрособа-«єдинник» третьої групи не використовує для провадження господарської діяльності свої земельні ділянки, отже  не виконуються умови, які звільняють платника єдиного податку третьої групи від сплати земельного податку.

Саме тому юридична особа – платник єдиного податку третьої групи – власник земельних ділянок (землекористувач на правах постійного користування земельними ділянками) у разі тимчасового припинення господарської діяльності повинна сплачувати земельний податок на загальних підставах.

 

Рада передбачила спецрежим оподаткування резидентів «Дія Сіті» 
15 липня ВРУ було прийнято Закон «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (законопроєкт №4303).

Закон визначає організаційні, правові та фінансові засади функціонування правового режиму Дія Сіті, що запроваджується з метою стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні шляхом створення сприятливих умов для ведення інноваційного бізнесу, розбудови цифрової інфраструктури, залучення інвестицій, а також талановитих спеціалістів.

Серед них:

  • свобода діяльності – всі резиденти мають право самостійно здійснювати господарську діяльність, а також вибирати форми її організації та співпраці з третіми особами;
     
  • невтручання держави – передбачена норма про неприйнятність прямого чи опосередкованого примусу юридичних осіб до набуття статусу резидента Дія City;
     
  • презумпція правомірності діяльності резидентів;
     
  • стабільність – термін, упродовж якого держава гарантує ІТ-індустрії незмінність умов Дія City, збільшений до 25 років;
     
  • формальний характер процедури набуття статусу резидента.

 

Коли надання поворотної допомоги юрособами-«єдинниками» призведе до втрати реєстрації?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що не можуть бути платниками єдиного податку третьої групи суб’єкти господарювання, які здійснюють, зокрема, діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом «Про страхування», сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розд. III ПКУ.

Саме тому  діяльність юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи з надання безповоротної та поворотної фінансової допомоги іншим юридичним особам на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»