• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №13(86) | 01.09.2021 р.

Вісімдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №13(86) | 01.09.2021 р.

Це – вже вісімдесят шостий загалом (і тринадцятий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.
З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, чому фізособам-«єдинникам» слід вести облік своїх витрат;
  • проінформуємо, що депутати ВРУ розробили законопроєкт щодо скасування обов'язкових РРО та нового обліку доходів для фізосіб-«єдинників»;
  • з’ясуємо, чи мають фізособи-«єдинники» 4 групи вести облік доходів;
  • підкреслимо, що ДПС під час перевірок ретельно стежить за обсягами доходів;
  • зазначимо, що з 14 серпня почав діяти закон щодо спецрежиму оподаткування айтішників-резидентів «Дія Сіті».

Гарного вам читання!

 

***

З 14 серпня діє закон щодо спецрежиму оподаткування айтішників-резидентів «Дія Сіті»
11 серпня Зеленський підписав Закон №1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», який Рада ухвалила 15 липня 2021 року. Його опубліковано в "Голосі України" №153 від 13.08.2021 р. Відповідно він почав діяти з 14 серпня. 

Закон покликаний створити сприятливі умови для ведення інноваційного бізнесу в Україні, розбудови цифрової інфраструктури, залучення інвестицій і талановитих фахівців.

Для стимулювання розвитку цифрової економіки документ запроваджує правовий режим «Дія Сіті» та визначає організаційні, правові й фінансові засади його функціонування. Цей правовий режим передбачає спеціальні умови оподаткування, які будуть визначені ПКУ. Відповідний законопроєкт наразі опрацьовується у Верховній Раді на виконання завдань, визначених в Указі Президента №371 «Про заходи щодо створення сприятливих умов для розвитку IT-індустрії в Україні». Докладно про те, як будуть діяти норми вищенаведеного закону, ми розповідали тут.

 

Чому фізособам-«єдинникам» слід вести облік своїх витрат: роз'яснює ДПС 
ДПС повідомила, що відповідно до п. 296.1 ПКУ фізособи-«єдинники» ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення лише отриманих доходів.

При цьому ПКУ визначено максимальні обсяги доходів, що дозволяють перебувати платникам податків на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності залежно від групи єдиного податку.

Саме у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платником єдиного податку такий платник виключається з Реєстру платників єдиного податку та переводиться на загальну систему оподаткування з обов’язковим веденням обліку доходів та витрат.

Такий платник податків зобов’язаний мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

За наявності у ФОП документально підтверджених витрат, пов'язаних зі господарською діяльністю, сума донарахованих податків та штрафних санкцій може бути максимально зменшена, що вбереже платника податків від додаткових витрат.

Саме тому ДПС наголошує на необхідності отримання у постачальників товарів документів, що підтверджують походження товарів та витрат пов’язаних з веденням господарської діяльності, навіть якщо ведення обліку таких товарів та витрат не передбачено ПКУ.

 

Скасування обов'язкових РРО та новий облік доходів для фізосіб-«єдинників»: зареєстровано законопроєкт
26 серпня 2021 року на сайті ВРУ зареєстровано групою народних депутатів партії "Слуга народу" законопроєкт №5866 щодо створення умов для розвитку ФОПів та підвищення прозорості їх діяльності.

За пояснювальною запискою, передбачається:

  • виключення всіх положень, пов'язаних із тотальною фіскалізацією;
     
  •  відновлення права фізосіб-"єдинників" 1-4 груп, незалежно від обраного виду діяльності, не застосовувати РРО у разі продажу товарів (надання послуг), вартість одиниці яких не перевищує розміру 1-ї мінімальної заробітної плати;
     
  • встановлення збільшених граничних обсягів доходів для застосування спрощеної системи для ІІ та ІІI груп ЄП залежно від кількості осіб, які перебувають з платником ЄП у трудових відносинах;
     
  • встановлення граничної кількості найманих працівників (до 10 осіб) для платників третьої групи єдиного податку (сьогодні така кількість необмежена);
     
  • унормування обліку доходів фізособам-"єдинниками" 1 та 2 груп та 3 групи, які не є платниками ПДВ.

 

Чи мають фізособи-«єдинники» 4 групи вести облік доходів?
Луганські податківці зауважили, що для фізосіб-«єдинників» 4  групи об’єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності платника податку або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди, а не сума доходу у розумінні п. 292.1 ПКУ. Саме тому обов’язку щодо ведення обліку доходів у фізичних осіб – підприємці – платників єдиного податку четвертої групи не виникає.

 

ДПС під час перевірок ретельно стежить за обсягами доходів
Відповідно до п. 1 ст. 44 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

На підставі цієї норми ДПС рекомендує ФОПам, які застосовують спрощену систему, забезпечувати зберігання первинних документів та вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або  податкових зобов’язань.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»