• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №06(98) | 27.04.2022 р.

Дев’яносто восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №06(98) | 27.04.2022 р.

Це – вже дев’яносто восьмий загалом (шостий  у 2022 році та третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, що є доходом для юрособи-«єдинника» при обранні ставки 2%;
  • розповімо, як отримати витяг з реєстру «єдинників» при обранні ставки 2%;
  • визначимося, як розраховується дохід «єдинників» у 2022 році через перебування на спецгрупі;
  • з’ясуємо, чи треба сплачувати податок «єдиннику» 4 групи при обранні спецгрупи та наявності  пільгової нерухомості;
  • наголосимо,що з 16 квітня ще більше осіб можуть обрати 2% ЄП.

Гарного вам читання!

 

***

Що є доходом для юрособи-«єдинника» при обранні ставки 2%?
Пп. 9.4. п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ  ПКУ передбачено, що відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, встановлюється у розмірі 2 відсотків доходу, визначеного відповідно до ст. 292 ПКУ. Тобто визначення доходів для такої групи залишається незмінним.

Зокрема, п. 292.1 ПКУ передбачено, що доходом платника єдиного податку – юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

При продажу основних засобів юридичними особами – платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів (п. 292.2 ПКУ).

Згідно з п. 292.3 ПКУ до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). Про це все ми писали тут.

 

Перейшли на ЄП зі ставкою 2%: як отримати новий витяг з реєстру?
Вінницькі податківці підкреслили, що наразі є можливість створити, підписати та надіслати через приватну частину Електронного кабінету до відповідного органу ДПС запит про отримання витягу за формою F1302101. Для цього слід скористатися закладкою  в меню «Заяви, запити для отримання інформації». У разі надсилання запиту за формою F1302101 з відміткою «в електронному вигляді» у полі «Спосіб отримання витягу» платник єдиного податку отримує в електронній формі витяг з реєстру платників єдиного податку за формою F1402101 у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

 

Фізособа-«єдинник» ІІІ групи перейшла на ставку 2%: як розраховується граничний дохід у 2022 році?
За позицією ДПС, платники третьої групи, що сплачували єдиний податок до 31.03.2022 р. за ставкою 5% та які перейшли на сплату єдиного податку з 1 квітня 2022 року на ставку 2%, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану повертаються знову на сплату єдиного податку за ставкою 5% з дотриманням обмеження в обсязі доходу, одержаного протягом календарного року. А він повинен не перевищувати 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (не більше 7585500 грн).

Отже, хоча й обмеження у сумі доходу для спецгрупи немає, але для повернення на третю групу діють загальні правила.

 

«Єдинник» 4 групи перейшов на спецгрупу, але має пільгову нерухомість: чи сплачувати податок?
Дія норми щодо звільнення від сплати податку на нерухомість за окремі види об’єктів поширюється і на платників єдиного податку третьої групи з особливостями оподаткування, визначеними п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Тобто для таких платників не є об’єктом оподаткування будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Класифікатора, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку. Про це читайте тут.

 

З 16 квітня ще більше осіб можуть обрати 2% ЄП
До 16 квітня  було встановлено, що платниками єдиного податку третьої групи за ставкою 2% можуть бути фізичні особи - підприємці та юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень.

16 квітня обмеження розміру доходу в 10 млрд грн виключено з умови.

Відповідно з 16 квітня ще більше підприємств зможе перейти на «спецгрупу»,  оскільки максимальної границі доходу вже немає.

Також внесено зміни до заборонених видів діяльності для спецгрупи. Так тепер виключено зі заборонених видів діяльності роздрібний продаж всіх підакцизних товарів. Нагадаємо, що перелік підакцизних товарів наведено у пп. 215.1 ПКУ, і до них належать, зокрема, пальне, алкоголь, тютнові вироби, автомобілі. Про це все ми писали докладно в аналітичному матеріалі ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»