• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №8(11) | 26.09.2018 р.

Одинадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №8(11) | 26.09.2018 р.

Це – вже одинадцятий (і восьмий у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

 

Сьогодні ми:

  • розповімо про плани ДФС щодо побудови смарт-митниць;
  • проінформуємо про повторне прийняття закону про механізм «єдиного вікна» на митницях (вже з пропозиціями Президента);
  • визначимося, чи є строк давності щодо накладання штрафу та пені за порушення ЗЕД;
  • наведемо думку податківців з приводу обов’язковості оформлення акту наданих послуг за ЗЕД-діяльності;
  • …і наостанок – з’ясуємо, як нараховувати ПДВ у разі отримання транспортно-експедиційних послуг від нерезидента.

Гарного вам читання!

***

 

ДФС працює над побудовою смарт-митниці 
Українська митниця має бути швидкою, ефективною, економічною, з розумними та простими рішеннями для якісного обслуговування громадян та бізнесу. Про це заявив в.о. голови ДФС Олександр Власов під час відвідування Одеської митниці ДФС.

«Ми хочемо в нашій країні побудувати смарт-митницю, яка вже працює в багатьох країнах. Це велика комплексна задача, яка потребує підтримки з боку суспільства, бізнесу та влади. Я б дуже хотів, щоб ми об’єднались, адже легальний бізнес зацікавлений у цьому у першу чергу», – наголосив Власов.

 

Рада прийняла закон про механізм «єдиного вікна» (з пропозиціями Президента)
6 вересня ВРУ прийняла раніше ветований Президентом законопроект №7010. Він прийнятий без норми щодо часткового відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам вартості закупівлі спеціальних вагонів для перевезення зерна. 

Сам закон створює законодавчу основу для механізму «Єдиного вікна» та функціонування єдиного державного інформаційного веб-порталу «Єдине вікно для міжнародної торгівлі». Зокрема, вводиться можливість одноразового подання в електронному вигляді документів та/або відомостей з метою автоматичного обміну інформацією про вантаж в процесі його митного контролю.

Також буде скорочено кількість контролюючих органів на кордоні та скасована необхідність отримання підприємствами позитивного висновку держсанепідемекспертизи для здійснення санітарно-епідеміологічного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України.

 

Чи є строк давності щодо накладання штрафу та пені за порушення ЗЕД?
Дніпропетровські податківці у своєму роз’ясненні навели загальні норми ст. 102 ПКУ щодо самостійного нарахування грошового зобов’язання за рішенням ДФС. За цією статтею ДФС має право нарахувати грошові зобов’язання в межах 1095 к.дн. з наступного дня за днем граничного строку подання податкової декларації та/або сплати податків (2555 днів у разі проведення перевірки контрольованої операції відповідно до ст. 39 ПКУ).

Також у роз’ясненні наведено визначення грошового зобов’язання платника податків. Воно встановлено пп. 14.1.39 ПКУ. З огляду на це визначення, до грошового зобов’язання віднесено й санкції за порушення законодавства у сфері ЗЕД. Саме тому застосування контролюючими органами санкцій за порушення законодавства у сфері ЗЕД, в т.ч. нарахування пені за порушення строків розрахунків, повинно здійснюватись з урахуванням терміну позовної давності, а саме – 1095 днів.

А з висновком Верховного Суду щодо строку давності нарахування пені за ЗЕД-договором можна ознайомитися у нашому коментарі (для передплатників) до постанови ВС від 07.08.2018 р., справа №813/2520/17.

 

Оформлення акта виконаних робіт (наданих послуг) при здійсненні ЗЕД-діяльності є обов’язковим – позиція ДФС
На підставі Закону №185 волинські податківці  вказали, що ЗЕД-договір передбачає обов’язковий пункт щодо виду документа, який оформляється безпосередньо після виконання (надання) конкретних робіт (послуг). У більшості випадків таким документом є акт виконаних робіт (наданих послуг). Окремо податківці зупинилися на обов’язкових реквізитах акта для відображення за ним операції в бухобліку.

Від себе додамо, що ще у 2016 році постановою НБУ від 16.06.2016 р. №347 було внесено зміни до Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями. За ними рахунок (інвойс) став мати статус документу, що засвідчують факт виконання резидентом або нерезидентом робіт, надання послуг, експорт чи передавання прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі).

Тож інвойс у разі наявності в ньому всіх обов’язкових реквізитів має такий же статус, що й акт.

 

Транспортно-експедиційні послуги від нерезидента: що з ПДВ
У своїй консультації Дніпропетровські податківці вказали, що за ст. 208 ПКУ при отриманні послуг на митній території України від нерезидента, їх отримувач повинен нарахувати ПДВ за основною ставкою на базу оподаткування, визначену згідно з п. 190.2 ПКУ. Сума нарахованого ПДВ включається до складу податкових зобов’язань декларації з ПДВ за відповідний звітний період. А от оформлення такого нарахування залежить вже від того, зареєстрований отримувач платником ПДВ, чи - ні.

Якщо отримувач послуг – платник ПДВ, то він має скласти податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним ПДВ. Вона є підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту в встановленому порядку.

Якщо ж отримувач послуг не зареєстрований як платник ПДВ, то ПН не складається. Відповідно податковий кредит він не визнає. Форма розрахунку податкових зобов’язань такого отримувача послуг затверджена у вигляді додатка до декларації з ПДВ.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»