• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №9(23) | 29.10.2019 р.

Двадцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №9(23) | 29.10.2019 р.

Це – вже двадцять третій (і дев’ятий у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останніх півтора місяця.

Сьогодні ми:

  • проінформуємо, що Зеленський схвалив закон про режим загального транзиту;
  • зазначимо, що Президент підписав ратифікацію протоколів з Туреччиною та Швейцарією щодо оподаткування;
  • наголосимо, що митні платежі авансом потрібно сплачувати на єдиний рахунок за IBAN;
  • розповімо про плани Мін’юсту запровадити укладання договорів ЗЕД щодо товарів в електронній формі;
  • поговоримо про намір Нефьодова підвищити вартість неоподатковуваних посилок

Гарного Вам читання!

***

 

Президент схвалив закон про режим загального транзиту
23 вересня Президент В. Зеленський підписав Закон від 12.09.2019 р. №78-IX «Про режим загального транзиту і введення національної електронної транзитної системи».

Законом встановлюються:

  • основні засади організації та здійснення загального режиму транзиту товарів через митну територію України;

  • порядок і умови переміщення таких товарів митною територією України в спільному режимі транзиту.

Також у документі передбачене здійснення митних формальностей, застосування механізму забезпечення сплати митного боргу, застосування спеціальних транзитних спрощень та  інші особливості здійснення операцій загального режиму транзиту.

Закон №78-IX набере чинності 25 березня 2020 року (через шість місяців з дня, наступного за днем його опублікування) та діятиме до набрання чинності для України Конвенцією про процедуру спільного транзиту від 20 травня 1987 року.

 

Зеленський підписав ратифікацію протоколів з Туреччиною та Швейцарією щодо оподаткування
23 вересня Закон від 18.09.2019 р. №106-IX було повернуто з підписом Президента. Ним ратифіковано протокол щодо внесення змін до угоди між Урядом України та Урядом Турецької республіки про уникнення подвійного оподаткування.

Цього ж дня Президент також підписав Закон від 18.09.2019 р. №105-IX «Про ратифікацію Протоколу між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи і на капітал та Протоколу до неї, вчинених у м. Київ 30 жовтня 2000 року».

Їх вже опубліковано в Голосі України від 25.09.2019 р. №183. Але за інформацією сайту ВРУ, ці закони наберуть чинності з 5 жовтня. Про це ми писали тут.

 

Нефьодов пропонує підвищити вартість неоподатковуваних посилок
Голова Державної митної служби Максим Нефьодов запропонував тимчасово повернути ліміт вартості посилок з-за кордону, які не оподатковуються, зі 100 до 150 євро.

Він зазначив, самі ставки – це парафія народних депутатів, проте цей процес необхідно впорядкувати. «Тому в якійсь перспективі я виступав би за повернення ліміту назад до 150 євро, але з одночасною зміною механізму оформлення всіх посилок», – сказав він.

«З точки зору саме адміністрування, я не бачу, що зниження ліміту заподіяло істотну користь. Справа в тому, що митниця сама не вміє ще адмініструвати такі дрібні платежі», – розповів він.

За словами Нефьодова, зараз для сплати невеликих сум з посилок необхідно подавати декларацію в паперовій формі, їхати на митницю тощо. Крім того, митниця більше витрачає грошей на збір цих податків, ніж отримує в бюджет.

 

Договори ЗЕД щодо товарів можна буде укладати в електронній формі
Кабмін схвалив проект Закону «Про відмову від заяви України до Конвенції Організації Об’єднаних Націй про договори міжнародної купівлі-продажу товарів».

Як повідомив міністр юстиції Денис Малюська, законопроект передбачає відмову України від заяви, зробленої під час приєднання до Конвенції ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів (Указ Президії Верховної Ради УРСР від 23.08.1989), якою укладення зовнішньоекономічних договорів купівлі-продажу товарів дозволялося лише у письмовій формі. На сьогодні такий підхід не відповідає законодавству України, яке дозволяє укладати контракти не лише у письмовій, а й в електронній формі.

«Прийняття цього закону підвищить ділову активність шляхом збільшення можливостей для укладання міжнародних договорів купівлі-продажу товарів. Крім того, таке рішення підтверджує прихильність України глобальним тенденціям прозорості і спрощення транскордонних операцій, а також засвідчує готовність нашої держави розвивати співробітництво з ООН у сфері міжнародної торгівлі», – зазначив Денис Малюська.

 

Митні платежі авансом потрібно сплачувати на єдиний рахунок за IBAN
ДПСУ у листі від 21.10.2019 р. №1923/ЗПІ/99-99-19-05-01-14-01 повідомила, що Держказначейство листом від 10.10.2019 р. надало реквізити депозитного рахунку ДФС для зарахування авансових платежів (передоплати), що вносяться підприємствами до/або під час митного оформлення відповідно до вимог стандарту IBAN:

  • отримувач – Державна фіскальна служба України;
  • код ЄДРПОУ отримувача – 39292197;
  • рахунок – UA068999980000037341039292197.

Нагадуємо, що у попередньому повідомленні Держказначейство вказувало, що 31.10.2019 р. спливає граничний термін використання діючих рахунків, відкритих в системі електронного адміністрування ПДВ, в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, а також депозитного рахунку ДПСУ.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»