• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №08(54) | 30.11.2022 р.

П'ятдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №08(54) | 30.11.2022 р.

Це – вже п'ятдесят четвертий  (восьмий цього року та сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць. А саме:

 

  • зазначимо, що Європарламент схвалив «транспортний безвіз» між ЄС та Україною;
  • дізнаємося, як Раді пропонують боротися з тіньовим експортом товарів;
  • зауважимо, що НБУ провів чергові валютні послаблення під час війни;
  • підкреслимо, що ВРУ остаточно підтримала зменшення втричі розміру штрафу за неправдиві відомості у митній декларації;
  • зупинимося на нюансах пільгового ввезення генераторів.

Гарного вам читання!

 

***

Європарламент схвалив «транспортний безвіз» між ЄС та Україною

На початку листопада Міністерство інфраструктури розповіло, що депутати Європарламенту своїм голосуванням ратифікували Угоду про вантажні перевезення автотранспортом. Після схвалення документа Європарламентом ратифікувати Угоду має Європейська Рада.

Угода почала діяти ще до завершення ратифікаційних процедур – після підписання в Ліоні у червні 2022 року. Вона скасовує для українських перевізників необхідність отримувати дозволи для виконання двосторонніх і транзитних перевезень територією ЄС.

Завдяки цій Угоді українські водії продовжують використовувати українські посвідчення водія та сертифікати про професійну компетентність для водіння в ЄС, які є в наявності, без необхідності отримувати міжнародне посвідчення водія.

Термін дії Угоди між ЄС та Україною – 1 рік. Україна та ЄС нині працюють над продовженням цього терміну ще на рік. Тривають технічні консультації.

 

Як Раді пропонують боротися з тіньовим експортом товарів?

15 листопада у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №8166-1 «Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» щодо запровадження режиму експортного забезпечення». Метою його  є боротьба з тіньовим експортом товарів.

Зауважимо, що цей законопроєкт є альтернативним до законопроєкту №8166, яким пропонувалося запровадження режиму попередніх експортних депозитів з метою регулювання платіжного балансу України при експорті товарів, які класифікуються за кодами товарів згідно УКТ ЗЕД 1001 (пшениця), 1003 (ячмінь), 1005 (кукурудза), 1201 (соя), 1205 (ріпак), 1206 (насіння соняшнику), 1512 (олія), 2306 (макуха та шрот). Про це ми писали тут.

Законопроєктом №8166-1 пропонується передбачити можливість запровадження за рішенням КМУ режиму експортного забезпечення з визначенням переліку конкретних товарів та мінімальних експортних цін на такі товари, терміну дії та розміру ставки для розрахунку суми грошового забезпечення. Про це докладніше читайте у нашій новині.

 

НБУ провів чергові валютні послаблення під час війни: що змінилося для бізнесу?

З 5 листопада банки фактично отримали можливість надавати тендерні гарантії на експортні операції.

Відповідні зміни поліпшать умови ведення бізнесу для українських виробників, адже тендерні гарантії застосовуються для виходу на нові ринки та пошуку нових експортних можливостей.

Також з цієї дати банки не враховуватимуть наявні залишки коштів у іноземній валюті на рахунках благодійних фондів та не вимагатимуть продажу та/або використання наявної валюти під час задоволення заявок на купівлю іноземної валюти для оплати імпортних контрактів. Це рішення ухвалювалося з огляду на те, що іноземна валюта може надходити на рахунки благодійних фондів як допомога з цільовим призначенням.

 

Розмір штрафу за неправдиві відомості у митній декларації зменшать втричі: прийнято закон

16 листопада ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №8062 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо врегулювання питання притягнення до адміністративної відповідальності за дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів».

Законопроєктом пропонувалося викласти у новій редакції статтю 485 МКУ.

Згідно з нею за заявлення у митній декларації з метою неправомірного звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру неправдивих відомостей щодо істотних умов зовнішньоекономічного договору (контракту), ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача товару, неправдивих відомостей, необхідних для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості, та/або надання з цією ж метою митному органу документів, що містять такі відомості, або несплата митних платежів у строк, встановлений законом, або інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, а так само використання товарів, стосовно яких надано пільги щодо сплати митних платежів, в інших цілях, ніж ті, у зв’язку з якими було надано такі пільги, пропонується встановити штраф у розмірі від 50% до 100% несплаченої суми митних платежів.

 

Пільгове ввезення генераторів

8 листопада Кабмін затвердив постанову, завдяки якій від сплати ПДВ та ввізного мита звільнили важливі для проходження цього опалювального сезону товари.

Йдеться про газогенератори, електричні двигуни та генератори, електрогенераторні установки та обертові електричні перетворювачі, трансформатори, електричні акумулятори, електричні водонагрівачі та обігрівачі, а також деякі інші товари для енергетики та забезпечення тепла.

А потім Постановою КМУ від 16.11.2022 р. №1288 було внесено зміни до Постанови КМУ від 20.03.2020 р. №224 та низки урядових постанов про затвердження технічних регламентів. Відповідними змінами скасовано обов’язковість надання як підтвердження звільнення від сплати митних платежів декларації про відповідність та маркування знаком відповідності технічним регламентам.

Відтак, ввезення на митну територію України товарів, визначених Постановою КМУ від 09.11.2022 р. №1260, якою доповнено Перелік товарів, визначений Постановою КМУ від 20.03.2020 р. №224, здійснюється як фізичними, так і юридичними особами шляхом декларування митному органу без сплати митних платежів.

За даними ДМС, обмеження щодо кількості, вартості та ваги генераторів, які ввозяться громадянами без сплати митних платежів, відсутні

А про податкові наслідки щодо операції з ввезення та вводу в експлуатацію генераторів ми написали окрему аналітику.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»