• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №04(58) | 02.06.2023 р.

П'ятдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №04(58) | 02.06.2023 р.

Це – вже п'ятдесят восьмий  (четвертий цього року та одинадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за місяць. А саме:

 

  • розкажемо, що змінить запровадження е-ТТН в Україні;
  • підкреслимо, що ЄС продовжив на рік режим безмитної торгівлі з Україною;
  • зауважимо, що Уряд відновив пільги з ПДВ та мита з імпорту товарів для боротьби з COVID-19;
  • проінформуємо, що незавершені до війни ЗЕД-операції із суб’єктами із РФ та Білорусі планують не штрафувати;
  • наголосимо, що з 28 травня діє оновлений довідник УКТ ЗЕД в МКУ.

Гарного вам читання!

 

***

Що змінить запровадження е-ТТН в Україні?
З 1 серпня вантажні автомобільні перевезення по Україні відбуватимуться з обов’язковим оформленням е-ТТН – електронних товарно-транспортних накладних.

Зауважимо, що наразі не прийнято відповідного Закону. Тож говорити про обовʼязок поки що зарано.

Крім економії паперу на мільйони гривень щороку, запровадження е-ТТН дозволить бізнесу зробити перевезення прозорими, пришвидшить оформлення документів та їх обіг, дозволить інтегруватися із системою перевезень ЄС.

Приєднатися до системи можна раніше – з 1 лютого е-ТТН працює в тестовому режимі. Про це все докладно ми зазначали тут.

 

ЄС продовжив на рік режим безмитної торгівлі з Україною
Рада ЄС ухвалила регламент, який продовжує призупинення дії всіх митних зборів, квот та заходів торговельного захисту щодо українського експорту до ЄС ще на один рік, до червня 2024 року.

«Поновлюючи ці заходи, ЄС продовжує демонструвати свою непохитну політичну та економічну підтримку Україні, яка все ще стикається з неспровокованою та невиправданою військовою агресією з боку Росії», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ці заходи допоможуть Україні зберегти стабільність торговельних відносин з ЄС та підтримати економіку в дуже складних умовах.

 

Уряд відновив пільги з ПДВ та мита з імпорту товарів для боротьби з COVID-19
КМУ відновив на період до останнього дня місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України COVID-19, дію постанови КМУ від 29.11.2022 р. №1340. Але не для всіх, а тільки для субʼєктів господарювання, які до 01.04.2023 р. повністю або частково здійснили попередню оплату згідно з укладеними договорами, за якими ввозяться товари, вказані у зазначеній постанові (за умови документального підтвердження від банку здійснення таким субʼєктом господарювання попередньої оплати).

Постанова №501 набрала чинності з 20 травня через офіційне опублікування в «Урядовому курʼєрі».

 

Незавершені до війни ЗЕД-операції зі суб’єктами з РФ та Білорусі: НБУ може зробити винятки
НБУ надано право встановлювати граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, що передбачено абз. 1 ч. 1 ст. 13 Закону "Про валюту і валютні операції".

Розпорядженням КМУ від 13.02.2019 р. № 76-р визначено перелік товарів та (або) галузей економіки, для яких НБУ має право встановлювати винятки та (або) особливості запровадження заходу захисту.

До такого переліку розпорядженням КМУ від 02.05.2023 р. № 406-р додали товари, роботи і послуги, за якими проведені та не завершені до 24 лютого 2022 року операції (крім операцій, за якими граничні строки розрахунків настали до 24 лютого 2022 року) з експорту та (або) імпорту товарів за зовнішньоекономічними договорами (контрактами), укладеними українськими суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності з іноземними суб'єктами господарської діяльності з місцезнаходженням у Російській Федерації або Республіці Білорусь, які створені та діють відповідно до законодавства зазначених країн (перебіг граничних строків розрахунків за такими операціями тимчасово припиняється з 24 лютого 2022 року на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування).

 

Оновлення Довідника УКТ ЗЕД в МКУ: набрав чинності закон
2 травня ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №9184. Ним не передбачається розширення переліку товарів, щодо яких Митним кодексом України встановлено пільгові умови оподаткування.

26 травня Закон №3069 було підписано Президентом. 27 травня його було опубліковано в «Голосі України». Відповідно зміни до Митного тарифу почали діяти з 28 травня. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»