• Посилання скопійовано

При здійсненні безготівкових розрахунків через установи банку РРО не застосовується

ДФС розглянула питання щодо обов’язкового застосування РРО підприємцем-платником єдиного податку II групи, яка здійснює розрахунки виключно в безготівковій формі

При здійсненні безготівкових розрахунків через установи банку РРО не застосовується

ДФС в Одеській області у листі від 20.04.2016 р. №380/Ц/15-32-14-06-10 розглянула питання щодо обов’язкового застосування РРО підприємцем - платником єдиного податку 2-ої групи, який здійснює розрахунки виключно в безготівковій формі та не здійснює операції в готівковій формі, якщо у 2016 році обсяг доходу такої особи перевищить 1 млн грн (але не більше 1 500 000 гривень).

Податківці нагадують, що згідно з Законом про РРО госпсуб'єкти, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані та переведені у фіскальний режим роботи РРО.

Водночас згідно з п. 296.10 ПКУ, РРО не застосовуються платниками єдиного податку (зокрема, підприємцями другої і третьої груп) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. У разі перевищення в календарному році цього обсягу доходу застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування його розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Пунктом 12 статті 9 Закону про РРО встановлено, що РРО та розрахункові книжки не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо).

Отже, при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) застосування РРО є обов’язковим.

Водночас при здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО не застосовується.

 

Податківці неодноразово приділяли уваги цьому питанню. Зокрема, дивіться тут і тут. Слід зазначити, що їх думка не змінюється з цього приводу.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»