• Посилання скопійовано

Розрахунки коригування до податкових накладних: основні правила складання та реєстрації

У яких випадках та як саме слід складати розрахунки коригування, хто має їх реєструвати та чи передбачена відповідальність за невиправлення помилок у податкових накладних? Роз'яснили податківці

Розрахунки коригування до податкових накладних: основні правила складання та реєстрації

Загальні правила коригування ПДВ суми податкових зобов'язань (далі - ПЗ) та податкового кредиту (далі - ПК) у 2016 році не змінились. Так, відповідно до ст. 192 ПКУ ПЗ та ПК постачальника та отримувача  відповідно підлягають коригуванню на підставі Розрахунку коригування до податкової накладної (далі - РК), складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН. Таке право на коригування виникає лише, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється:

  • будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін;
  • перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала;
  • повернення постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг.

Також залишалася незмінною норма щодо складання РК у випадку виправлення помилок у податковій накладній, не пов'язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Розрахунок коригування завжди складається постачальником товарів/послуг. А от реєструвати його у ЄРПН має:

  • постачальник (продавець) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;
  • отримувач (покупець) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений РК отримувачу.

Правила складання РК визначено у п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. № 957. Так, у разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкових накладних, не пов'язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, постачальник (продавець) товарів/послуг складає РК за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Порядок складання РК та його реєстрації в ЄРПН аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних. Але є особливості. Так, на титульному аркуші РК вказується, до якої податкової накладної та за яким договором вносяться зміни.

 У разі складання РК з метою виправлення помилок у податковій накладній, не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, в РК зазначаються виправлені дані.

Податківці у листі від 19.01.2016 р. №662/10/26-15-11-01-18 наголосили, що не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера.

Також постачальникам товарів та послуг не слід забувати, що з 01.01.2016 р. згідно з новим п. 120-1.4 ПКУ, передбачено відповідальність постачальників товарів/послуг за помилки в обов'язкових реквізитах податкової накладної, виявлені податківцями за результатами документальної позапланової виїзної перевірки. Така перевірка буде проводитися за заявою покупця (скарга на постачальника). Отже, якщо скарги від покупця не було надано до податкового органу, така відповідальність не настає. Також відповідальність не поширюється на випадки, коли постачальник виправляє помилки у податковій накладній до моменту проведення перевірки. 

Якщо ж постачальник не встиг до перевірки виправити помилки і за результатами перевірки це виявлено податківцями, то на такого постачальника накладається штраф в розмірі 170 грн та зобов'язання виправити такі помилки.

За невиправлення помилок протягом 10 к.д. після дня отримання узгодженого податкового повідомлення-рішення настає відповідальність у розмірі від 10% до 100% суми ПДВ, зазначеної в такій податковій накладній. Розмір штрафу залежить від строку невиправлення помилки у податковій накладній:

  • 10 % - у разі невиправлення протягом 15 календарних днів;
  • 20 % -від 16 до 30 календарних днів;
  • 30% - від 31 до 60 календарних днів;
  • 40 % - від 61 до 90 календарних днів;
  • 50 % - від 91 до 120 календарних днів;
  • 60 % - від 121 до 150 календарних днів;
  • 70 % - від 151 до 180 календарних днів;
  • 100 % -після спливу 181 календарного дня.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»