• Посилання скопійовано

Запізнілі податкові накладні та розрахунки не можуть бути зареєстровані у ЄРПН

ДФСУ зауважує: якщо податкова накладна не зареєстрована в Єдиному реєстрі протягом 180 днів, то ні її, ні розрахунок коригування зареєструвати не можна

Запізнілі податкові накладні та розрахунки не можуть бути зареєстровані у ЄРПН

ДФСУ у листі від 23.06.2016 р. №13858/6/99-99-15-03-02-15 наголошує: якщо податкова накладна (далі - ПН), що підлягала обов'язковій реєстрації в ЄРПН платником податку — постачальником (продавцем) товарів/послуг, не була ним зареєстрована у встановлений законодавством термін (протягом 180 календарних днів), то така податкова накладна надалі не може бути зареєстрована в ЄРПН.

При цьому розрахунок коригування до такої податкової накладної (далі - РК) також не може бути зареєстрований в ЄРПН, а нараховані платником податку — постачальником (продавцем) товарів/послуг податкові зобов'язання з ПДВ відповідно не можуть бути зменшені.

Від редакції: Позиція податківців щодо граничного терміну реєстрації ПН у ЄРПН не змінюється. Грунтуючись на ст. 120-1 ПКУ вони доводять, що постальник має право зареєструвати ПН або РК до неї тільки протягом 180 к. д. з дати складання ПН.  Хоча розділом V ПКУ таких термінів не визначено. 

Нагадаємо, що згідно з п. 120-1.2 ПКУ відсутність з вини платника реєстрації ПН, що підлягає наданню покупцю - платнику ПДВ, та РК до неї в ЄРПН протягом 180 к.д. з дати їх складання тягне за собою накладення на платників податку, на яких відповідно до вимог статей 192 та 201 ПКУ покладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі 50% від суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК.

З цього приводу висловив свою думку й Мінфін. Він категорично не згоден з позицією ДФС. На думку Мінфіну (як й на нашу думку), платник податку має право зареєструвати податкову накладну/розрахунок коригування протягом 365 календарних днів з дати їх складання, а норми статті 120-1 ПКУ лише встановлюють відповідальність платника податку за відсутність реєстрації в ЄРПН податкових накладних та/або розрахунку коригування до них протягом певного періоду з дати їх складання. 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»