• Посилання скопійовано

Виплата дивідендів у грошовій формі фізособам: правила обліку та оподаткування

Як та коли нараховувати та виплачувати дивіденди? Як зазначати в обліку ці операції, у т. ч. при виплаті дивідендів фізособам? Як оподатковувати ПДФО та ВЗ дивіденди фізособам? Які наслідки виникають з податку на прибуток?

Виплата дивідендів у грошовій формі фізособам: правила обліку та оподаткування

Насамперед підкреслимо, що визначення дивідендів наведено в кількох нормативних документах.

Для бухгалтерського обліку це визначення наведено в п. 4 П(С)БО 15 – це частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства.

Але з метою оподаткування до уваги слід брати і визначення, наведене у пп. 14.1.49 ПКУ. Згідно з ним дивіденди – платіж, що здійснюється юридичною особою, у тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Як правило, дивіденди виплачують за певний рік – після його закінчення і затвердження фінансової звітності. Тобто засновники на загальних зборах дізнаються з річної фінансової звітності суму отриманого за цей рік чистого прибутку і приймають рішення щодо його використання, зокрема і на виплату дивідендів.

Але заборони виплачувати дивіденди за певний квартал (або не розподіляти прибуток кілька років, а потім прийняти рішення про їх виплату) чинним законодавством не встановлено. Про це ми вказували тут.

 

Правила виплати дивідендів

Правила виплати дивідендів на ТОВ/ТДВ прописані у ст. 26 Закону №2275. Нагадаємо їх:

  1. Виплата дивідендів здійснюється за рахунок чистого прибутку товариства особам, які були учасниками товариства на день прийняття рішення про виплату дивідендів, пропорційно до розміру їхніх часток.
  2. Товариство виплачує дивіденди грошовими коштами, якщо інше не встановлено одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства.
  3. Дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, що є кратним кварталу, якщо інше не передбачено статутом.
  4. Виплата дивідендів здійснюється у строк, що не перевищує шість місяців з дня прийняття рішення про їх виплату, якщо інший строк не встановлений статутом товариства або рішенням загальних зборів учасників.

 

Виплата дивідендів готівкою

Вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізичної особи з підприємством (підприємцем) установлені п. 6 розд. ІІ Положення №148 (50000 грн), стосуються розрахунків за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені у грошовій формі.

Отже, така гранична сума розрахунків поширюється і на виплату суб’єктами господарювання дивідендів фізичним особам та юрособам. Про це ми писали тут.

 

Бухгалтерський облік

Облік нерозподілених прибутків чи непокритих збитків поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку ведеться на рахунку 44. Використання прибутку обліковується за субрахунком 443. 

Дивіденди (частина чистого прибутку) розподіляються між власниками підприємства (дійсними на дату прийняття рішення про виплату дивідендів). Отже, для розрахунків щодо дивідендів застосовується субрахунок 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами». 

У бухобліку використання прибутку на виплату дивідендів фізособам відображається такими проведеннями:

  • нарахування дивідендів: Д-т 443 К-т 671 й Д-т 441 К-т 443;
  • утримання ПДФО: Д-т 671 К-т 641;
  • утримання військового збору (якщо засновником є фізособа, у т. ч. нерезидент) – Д-т 671 К-т 642;
  • перерахування до бюджету ПДФО та ВЗ: Д-т 641 та 642 К-т 311;
  • виплата дивідендів засновнику грошовими коштами – Д-т 671 К-т 311 (301)

А тепер розглянемо податкові наслідки виплати фізособам дивідендів докладніше.

 

ПДФО та ВЗ

Доходи фізичної особи у вигляді дивідендів остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування платнику податку за відповідною ставкою.

Доходи у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентом – платником податку на прибуток (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування), оподатковуються ПДФО за ставкою 5%.

Доходи у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток (тобто платники ЄП), оподатковуються за ставкою 9%.

Крім того, дивіденди, нараховані платнику податку за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, що перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, для цілей оподаткування прирівнюються до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням, тобто оподатковуються за ставкою 18%.

Дивіденди, нараховані на користь фізичних осіб – резидентів (нерезидентів), включаються до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку. Тому такий дохід підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5%.

 

В яких випадках нараховані дивіденди не є об’єктом оподаткування ПДФО?

До складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку не включаються дивіденди, які нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою – резидентом, що нараховує такі дивіденди, за умови, що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, та в результаті якого збільшується фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів. 

 

Як зазначати дивіденди в додатку 4 ДФ?

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку №4, дохід у вигляді дивідендів (крім дивідендів, визначених у пп. 165.1.18 ПКУ), відображається у додатку 4ДФ під ознакою доходу «109».

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 57.1-1.3 ПКУ авансовий внесок з податку на прибуток не справляється у разі виплати дивідендів засновникам-фізособам. Але це не звільняє від наведення такої інформації у декларації з прибутку

Відображення сум дивідендів, виплачених фізичним особам, здійснюється у Додатку АВ до декларації.

Далі розповімо, як навести дані про дивіденди у додатку АВ до декларації з прибуток.

У рядках 1 «Сума виплачених у звітному (податковому) періоді дивідендів (прирівняних до них платежів), у тому числі:» та 1.1 «сума дивідендів, виплачена фізичним особам» Додатка АВ відображаються виплачені дивіденди в нарахованій сумі без вирахування утриманого ПДФО та ВЗ.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 196.1.6 ПКУ не є обʼєктом ПДВ виплата дивідендів, роялті у грошовій формі або у вигляді цінних паперів, які здійснюються емітентом.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»