• Посилання скопійовано

Свердловина на підприємстві: якщо вода використовується у виробництві

Підприємство добуває воду із орендованої свердловини та використовує її в процесі виробництва. Як відображати це в обліку? Чи платити рентну плату? Як оприбуткувати видобуту воду? Чи потрібно переходити на МСФЗ за наявності свердловини?

Свердловина на підприємстві: якщо вода використовується у виробництві

Підприємство виробляє міндобрива, раніше орендувало площі і мало договір із водоканалом на водопостачання та водовідведення, воду оприбутковувало згідно з рахунками водоканалу, але згодом орендувало площі в регіоні, де на території є свердловина. Чи платити рентну плату? Як оприбуткувати добуту воду? Чи потрібно переходити на МСФЗ за наявності свердловини?

 

Рентна плата

Із запитання випливає, що підприємство орендує як відповідну земельну ділянку, так і свердловину на такій ділянці і безпосередньо видобуває воду з такої свердловини.

У такому разі підприємство є платником двох видів рентної плати:

1) рентної плати за спеціальне використання води;

2) рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин.

 

Як оприбуткувати видобуту воду

Облік видобутої води можна обліковувати як витрати допоміжного виробництва, з відображенням на окремому аналітичному субрахунку рахунку 23 витрат виробничої собівартості видобування води.

До таких витрат можна відносити витрати електроенергії на роботу свердловини, орендної плати за свердловину і земельну ділянку, на якій вона розміщена, рентної плати, зарплати з нарахуваннями ЄСВ працівників, які обслуговують свердловину, витрати з ремонту свердловини тощо:

Д-т 23 (добування води) К-т 631, 685, 641, 661, 651, 20 тощо.

Якщо всю видобуту протягом звітного періоду (місяця) воду використовують у виробництві добрив, її можна окремо не оприбутковувати, а відразу списати на виробничу собівартість добрив:

Д-т 23 (добрива) К-т 23 (свердловина).

Якщо ж підприємство має ємності для зберігання видобутої води і вода використовується не вся, частина зберігається у ємностях, то таку воду слід спершу оприбуткувати:

Д-т 201 К-т 23 (свердловина).

Відтак за окремим документом воду списують на виробництво добрив:

Д-т 23 (добрива) К-т 201.

Яким чином документувати видобуту воду, кожне окреме підприємство вирішує самостійно, залежно від особливостей організації виробничого процесу.

Наприклад, якщо за роботу свердловини відповідальний один працівник, а за використання – інший, то перший за даними лічильника може складати звіт про кількість видобутої води. Форму такого звіту підприємство розробляє самостійно. Звіт має затвердити керівник підприємства чи уповноважена ним особа.

На підставі звіту складають видаткову накладну, за якою перший працівник передає видобуту воду другому працівникові. А вже другий працівник списує воду, разом з іншими використаними ресурсами, на виробництво добрив. Як правило, документом для списання є виробничий звіт.

 

Чи потрібно переходити на МСФЗ за наявності свердловини?

Ні, не потрібно. Умовою переходу на звітування за МСФЗ є саме підприємницька діяльність з видобування корисних копалин загальнодержавного значення, а за умовами запитання напрямом діяльності підприємства є виробництво міндобрив.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»