• Посилання скопійовано

Зміна вартості вже наданих послуг: відображення в обліку

ТОВ надає послуги ФОПу. ФОП не має змоги погасити борг, тому що служить у ЗСУ. Вирішили зменшити вартість послуг на 50%, вже за наявними актами. Як здійснити перерахунок? Як оформити та відобразити цю операцію в обліку?

Зміна вартості вже наданих послуг: відображення в обліку

Зміна вартості послуг

Зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом (ч. 2-3 ст. 632 ЦКУ). При цьому зміна ціни у договорі після його виконання не допускається.

Договір вважається виконаним у разі виконання предмета договору, тобто у момент, коли зобов’язання сторін за договором припиняються.

Зобов’язання припиняються відповідно до ст. 598-609 ЦКУ:

  • частково або у повному обсязі на підставах, установлених договором або законом;
  • виконанням, проведеним належним чином;
  • за згодою сторін унаслідок передання боржником кредиторові відступного (грошей, іншого майна тощо);
  • зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлено або визначено моментом пред’явлення вимоги;
  • у разі заміни кредитора боржник має право пред’явити проти вимоги нового кредитора свою зустрічну вимогу до первісного кредитора;
  • за домовленістю сторін;
  • припинення зобов’язання прощенням боргу;
  • поєднання боржника і кредитора в одній особі;
  • припинення зобов’язання смертю фізособи;
  • ліквідацією юрособи.

Через те що покупець не виконав свого обов’язку з оплати за надані послуги, факту виконання договору немає. Підприємство вирішило зменшити вартість послуг. Це можливо за рахунок зміни ціни.

Підставою для зміни ціни є зміни, внесені до первісного договору, та первинний документ, яким зафіксовано власне факт зміни ціни. Зміну ціни у бухобліку відображають датою її документування.

Така зміна не потребує коригування первинних документів про надання послуг (актів), адже зміна ціни послуги є окремою подією, яка потребує оформлення відповідним первинним документом. Таким документом може бути акт про встановлення нової ціни, що його на підставі змін до договору (або інших підстав зміни ціни) складають сторони.

Якщо підприємство не дійшло згоди з ФОПом і не уклало додаткової угоди до договору щодо зміни ціни, то ще одним варіантом припинення договірних зобов’язань є прощення боргу. І тоді заборгованість визнають безнадійною. Списують безнадійну заборгованість у загальному порядку. У цьому разі обов’язковим є повідомлення ФОПа про прощення боргу та зазначення дати такого прощення, адже це може вплинути на його податкові зобов’язання і позбавить підприємство обов’язку платити ПДФО та ВЗ з суми прощеного боргу (згідно з пп. «д» підпункту 164.2.17 ПКУ).

 

Відображення в обліку

Зменшення ціни:

Д-т 704 К-т 361 — на суму зменшення ціни;

Д-т 704 К-т 641 — зменшення ПЗ з ПДВ, способом сторно;

Д-т 791 К-т 704 — зменшення ціни (без ПДВ) списано на фінрезультати.

На цю саму дату підприємство має скласти розрахунок коригування до податкової накладної, зменшивши ПЗ з ПДВ.

Підставою є підписаний акт на зміну ціни, складений не раніше дати внесення змін до первинного договору.

Прощення боргу:

Д-т 944 К-т 38 — нарахування резерву сумнівних боргів;

Д-т 38 К-т 361 — зменшено резерв сумнівних боргів за прощеною заборгованістю.

Якщо підприємство не створює резерву сумнівних боргів, то списання всієї суми заборгованості буде проведено записом: Д-т 944 К-т 361.

Списання потрібно зробити у тому звітному періоді, коли виникли підстави для такого списання, в описаній ситуації це дата прийняття рішення про списання. Тільки в такому періоді можна списати заборгованість на витрати та зменшити фінрезультат з метою оподаткування — не раніше і не пізніше.

Отже, зміна ціни в договорі можлива, якщо зобов’язання за договором не виконані. Тоді підприємство може укласти з ФОПом додаткову угоду до первісного договору щодо зміни ціни.

Якщо згоди не досягнуто, можна прийняти рішення про прощення боргу. Після повідомлення ФОПа-боржника про прощення боргу заборгованість є безнадійною. Списують безнадійну заборгованість у загальному порядку.

На нашу думку, підприємству треба укласти додаткову угоду саме щодо зміни ціни, тому що інший варіант є трудомістким та має більше особливостей щодо оподаткування.

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»