• Посилання скопійовано

Коли не треба подавати декларацію про доходи

Я працюю на приватному підприємстві й отримую зарплату, минулого року декільком фірмам встановлював програмне забезпечення, мені сказали, що податок заплачено. Чи треба декларувати ці доходи?

Податок на доходи фізичних осіб відповідно до визначених ПКУ правил сплачується до бюджету або самим платником податку, або особою, що виплачує такому платнику доходи. Ця особа називається податковим агентом. Як випливає з Вашого запитання, ви отримували доходи від податкових агентів, які нараховували та сплачували ПДФО до бюджету. Якщо платник податку отримував доходи виключно від податкових агентів, він не декларує такі доходи. Водночас з 1 січня 2012 року основна ставка ПДФО становить 15%, а якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17% суми перевищення. Істотною відмінністю цьогорічної кампанії декларування доходів є обов’язок фізосіб, які протягом 2011 року отримували дохід у вигляді заробітної плати та суми винагород за цивільно-правовими договорами від декількох податкових агентів, подавати декларацію про майновий стан і доходи за своїм місцем реєстрації. За умови що загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 9 410 грн).

Таким чином, виходячи з розміру нарахованих Вам торік податковими агентами доходів, Ви або зобов’язані подати декларацію та визначити свої податкові зобов’язання, або звільняєтеся від обов’язку декларування, якщо загальна сума доходу за будь-який місяць не перевищує 9410 грн.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»