• Посилання скопійовано

Як і коли декларувати хабарі

Нова декларація про майновий стан і доходи передбачає декларування громадянами доходів у вигляді хабарів, скарбів. Чи не є це узаконенням доходів, отриманих злочинним шляхом?

Ця норма не є новою, вона існувала і в Законі України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22 травня 2003 року №889 (далі — Закон). Зазначені доходи підлягали оподаткуванню (пп. 4.2.16 п. 4.2 ст. 4 Закону), лише не виділялися окремим рядком у старій декларації. Якщо особу було засуджено за хабарництво, то суму хабара, підтверджену обвинувальним вироком суду, необхідно було задекларувати.

Згідно з Податковим кодексом України (пп. 164.2.12 п. 164.2 ст. 164) сума хабара, підтверджена обвинувальним вироком суду, включається до загального річного оподатковуваного доходу, який підлягає оподаткуванню за ставками 15, 17 відсотків незалежно від призначеної міри покарання.

Щодо скарбів, то відповідно до ст. 343 Цивільного кодексу України у разі виявлення громадянином скарбу, що становить культурну цінність відповідно до закону, він має право на одержання від держави винагороди у розмірі до 20% його вартості, якщо негайно повідомить міліцію або органи місцевого самоврядування та передасть його. Якщо ж громадянин приховує скарб, то повинен за це відповісти перед законом. У такому випадку суму скарбу, підтверджену обвинувальним вироком суду, також необхідно задекларувати.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»