• Посилання скопійовано

Аналітика від Дт-Кт: нові книги та декларації платників єдиного податку

Кардинальних змін немає, проте є нові нюанси. Які саме? Розказують фахівці "Дебета-Кредита"

Аналітика від Дт-Кт: нові книги та декларації платників єдиного податку

Книги обліку платників ЄП

Наказом Мінфіну від 19.06.2015 року № 579 затверджено нові форми:

  • книги обліку доходів (для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість);
  • книги обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість).

Тепер підприємцям на єдиному податку, як і підприємцям на загальній системі оподаткування, дозволено вести Книги в електронній формі.

Зауважте, це не обов’язок, а лише право платника єдиного податку.

Оскільки досі такі Книги велися виключно в паперовому вигляді і підлягали обов’язковій реєстрації в ДПІ, то наявність і ведення цих Книг в електронному варіанті теж контролюється податківцями.

Отже, для електронного ведення Книг необхідно:

  • мати (або укласти) договір про визнання електронних документів з ДПІ за основним місцем обліку;
  • отримати в АЦСК посилені сертифікати відкритих ключів;
  • надіслати до ДПІ за місцем обліку заяву про обрання електронного способу ведення Книги. У програмному забезпеченні з формування податкової звітності мають бути відповідні оновлення (наразі їх ще немає);
  • після подання заяви протягом 3 робочих днів платник єдиного податку отримує повідомлення про реєстрацію Книги із зазначенням реєстраційного номера Книги та дати її реєстрації. Лише після отримання такого повідомлення підприємець має право почати вести Книгу в електронній формі.

Зауважимо, що Книги, які підприємці ведуть нині (зареєстровані до набрання чинності наказом №579), діють до їх закінчення. Тобто реєструвати нові Книги до закінчення попередніх не треба.

Звісно, простіше вести Книги саме в електронному вигляді (якщо у підприємця є такі технічні можливості). Наприклад, вносити виправлення. У паперовій книзі кожне таке виправлення здійснюється шляхом нового запису (з відображенням від’ємного або позитивного значення), який засвідчується підписом платника податку. В електронному ж варіанті допускаються виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, в якому відображається хибне значення.

Дані Книг тепер заповнюються у гривнях з копійками.

Як і раніше, термін зберігання Книги — 3 роки після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Звертаємо увагу на нові вимоги до заповнення деяких рядків Книг:

— у графі 2 (отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги) зазначається окремо сума в готівковій та безготівковій формах. Наприклад, якщо протягом дня підприємець отримав виручку готівкою 1000 грн та на поточний рахунок 2000 грн, за датою отримання доходу у графі 2 буде відображено два рядки, в розрізі від способу отримання виручки;

— у графах 7-8 Книги обліку доходів або 8-9 розділу І Книги обліку доходів і витрат відображається вид та сума доходу, що оподатковується за ставкою 15%(1). Згідно з новими вимогами, у графі про вид доходу тепер слід зазначити цифру від 1 до 5, яка відповідає виду доходу, визначеного в п. 293.4 ПКУ. Наприклад, платник єдиного податку здійснив бартерну операцію. Розрахунки згідно з п. 291.6 ПКУ здійснюються виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Враховуючи таке порушення підприємець оподатковує такий дохід за ставкою 15% а у відповідній графі Книги зазначає цифру 3, яка відповідає виду доходу, визначеного в пп. 3 п. 293.4 ПКУ.

---------1---------

У графі 7 та 8 відображаються суми доходу, які пов’язані з певними порушенями, перелік таких встановлено п. 293.4 ПКУ.

--------------------------

Додатково зауважимо, що у Книзі обліку доходів, яку ведуть не платники єдиного податку, вилучено графу 6. І це логічно. Адже згідно з п. 292.3 ПКУ, сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, включається до доходу тільки платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ.

Декларації платників ЄП

Нарешті платники єдиного податку дочекались і нових форм податкових декларацій (наказ Мінфіну  від 19.06.2015 року № 578). У формах звітності враховано всі зміни, пов’язані з реформою спрощеної системи з 01.01.2015 р (зокрема, щодо ставок податку). Як і раніше, відповідно до п. 49.3 ПКУ, декларація платника єдиного податку подається за вибором платника податку в один із таких способів:

— особисто платником податків або уповноваженою на це особою на паперовому носії;

— надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

— в електронній формі.

Згідно з п. 46.6 ПКУ, до визначення нових форм декларацій, які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій, чинні до такого визначення. Якщо діяти виключно за зазначеною нормою, платники єдиного податку третьої групи(2) вперше повинні подавати декларацію єдиного податку за новою формою за рік. Хоча зовсім не здивує, якщо ДФСУ буде рекомендувати подавати нові форми починаючи з дати набрання чинності наказу, яким затверджено нові форми звітності. Наказ Мінфіну №578 набирає чинності з дня його офіційного опублікування(3). Отже, не виключено, що надавати такі декларації доведеться вже за три квартали 2015 року.

---------(2)---------

 У платників єдиного податку третьої групи звітним періодом є квартал, звітуються протягом 40 к. д., наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, останній день подання декларації з єдиного податку 10.08.2015 р.

---------(3)------------

Заплановане в «Офіційному віснику України» від 28.07.2015 р. №57

--------------------------

Декларація платника єдиного податку — фізособи складається з шести розділів. Розділи II, III, IV заповнюють залежно від обраної групи єдиного податку. Тобто з цих розділів має бути заповнено лише один. У розділі V відображають результати господарської діяльності платника єдиного податку — фізособи. Цей розділ, принаймні рядок 08, повинні заповнювати всі без винятку підприємці, які отримували у звітному періоді оподаткований дохід. Розділ VI (у формі технічна помилка — зазначено VII) заповнюють у разі самостійного виправлення помилок.

Декларація платника єдиного податку, як і раніше, складається наростаючим підсумком за рік. Але заповнюється у гривнях з двома десятковими знаками після коми. Відразу зауважимо, що нові форми податкової декларації платника єдиного податку спростили порівняно з попередніми. У затверджених формах менше рядків, проте все достатньо зрозуміло.

Що стосується нових форм декларацій для платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) та платника єдиного податку четвертої групи — сільськогосподарські товаровиробники, слід також врахувати встановлені звітні періоди.

Платники єдиного податку — юрособи, як і платники єдиного податку — фізособи третьої групи, звітуються поквартально. Тому, враховуючи зазначену вище норму п. 46.6 ПКУвперше за новою формою їм доведеться звітувати за рік. Але знову ж таки пропонуємо дочекатися роз’яснень з цього приводу від податкових органів.

Платники єдиного податку четвертої групи відповідно до пп. 295.9.1 ПКУ самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають декларацію на поточний рік. Тому за новою формою сільськогосподарським товаровиробникам доведеться звітувати у 2016 році (про нову форму декларації читайте в наступних номерах «Дебету-Кредиту»).

Олена Водоп'янова, "Дебет-Кредит"

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»