• Посилання скопійовано

Нюанси заповнення рядка 4.2 додатка 5 до рентної декларації у разі закінчення дозволу

Якщо під час війни закінчився термін дії дозволу, то СГ при здійсненні спецводокористування у рядку 4.2 «строк дії (роки)» додатка 5 зазначає строк спецводокористування, зазначений у дозволі

Нюанси заповнення рядка 4.2 додатка 5 до рентної декларації у разі закінчення дозволу

ДПС у Вінницькій області розповідає, що згідно з пп. 255.11.2 ПКУ рентна плата за спеціальне використання води (далі – Рентна плата) обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої) водних об’єктів, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування (далі – Дозвіл), лімітів використання води, ставок Рентної плати та коефіцієнтів.

Спеціальне водокористування є платним та здійснюється на підставі Дозволу (ч. 1 ст. 49 Водного кодексу).

Дозвіл видається територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства.

У Дозволі встановлюються ліміт забору води, ліміт використання води та ліміт скидання забруднюючих речовин (ст. 49 Водного кодексу).

Водночас п. 2-1 ст. 11 Закону України від 06.09.2005 №2806-IV «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» зі змінами та доповненнями встановлено, що документи дозвільного характеру, що не обумовлені міжнародними зобов’язаннями або іншими обмеженнями, встановленими законом, строк дії яких закінчується у період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), вважаються такими, дію яких продовжено на період карантину та обмежувальних заходів і протягом трьох місяців з дня його/їх закінчення.

Також пп. 5 п. 1 постанови КМУ від 18.03.2022 №314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» зі змінами та доповненнями визначено, зокрема, що строки дії діючих строкових ліцензій та документів дозвільного характеру автоматично продовжуються на період воєнного стану та три місяці з дня його припинення чи скасування.

Форму податкової декларації з рентної плати затверджено наказом Мінфіну від 17.08.2015 №719 зі змінами та доповненнями (далі – Декларація). Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води здійснюється у додатку 5 до Декларації (далі – Додаток 5).

Якщо в період дії карантину (до впровадження воєнного стану) або у період воєнного стану закінчився термін дії Дозволу, то суб’єкт господарювання, який продовжує здійснювати спеціальне водокористування, у рядку 4.2 «строк дії (роки)» Додатка 5 зазначає строк спеціального водокористування, зазначений у Дозволі (кількість років). При цьому на підставі п. 46.4 ПКУ платник може подати доповнення до Декларації з поясненням щодо продовження строку дії Дозволу на період карантину та/або воєнного стану.

Джерело: ДПС у Вінницькій області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»