• Посилання скопійовано

Нюанси включення суми зменшення відʼємного значення за ППР у декларації з ПДВ

Якщо день закінчення процедури адміноскарження або день набрання судовим рішенням законної сили припадає на 10 число, то суму за ППР слід відобразити зі знаком «-» у рядку 16.3 декларації з ПДВ за минулий місяць

Нюанси включення суми зменшення відʼємного значення за ППР у декларації з ПДВ

ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу на окремі особливості заповнення податкової декларації з ПДВ у разі відображення у такій декларації суми, визначеної у податковому повідомленні-рішенні (далі – ППР) за формою «В4», сформованому за результатами проведення контролюючим органом перевірки.

Відповідно до п. 58.1 ПКУ контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків ППР, зокрема у випадку, якщо за результатами перевірки контролюючим органом встановлено факт завищення від'ємного значення суми ПДВ, розрахованої платником податків відповідно до розділу V ПКУ. Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків затверджено наказом Мінфіну від 28.12.2015 №1204, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.01.2016 за №124/28254 (із змінами і доповненнями).

Правила оскарження рішень контролюючих органів визначено ст. 56 ПКУ. Прийняте контролюючим органом ППР може бути оскаржене в адміністративному або судовому порядку (п. 56.1 ПКУ).

У випадку оскарження ППР в адміністративному порядку скарга, подана з дотриманням строків, визначених абзацом першим п. 56.3 ПКУ, зупиняє виконання платником податків грошових зобов'язань, визначених у ППР, на строк від дня подання такої скарги до контролюючого органу до дня закінчення процедури адміністративного оскарження. Протягом зазначеного строку податкові вимоги з податку, що оскаржуються, не надсилаються, а сума грошового зобов'язання, що оскаржується, вважається неузгодженою (п. 56.15 ПКУ).

День закінчення процедури адміністративного оскарження вважається днем узгодження грошового зобов'язання платника податків, крім випадку, передбаченого пп. 108-1.2.2 ПКУ (п. 56.17 ПКУ).

У разі оскарження ППР у судовому порядку, при зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання протиправним та/або скасування ППР грошове зобов'язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили (п. 56.18 ПКУ).

Порядок набрання судовим рішенням законної сили визначено Кодексом адміністративного судочинства України (далі – КАСУ).

Таким чином, узгодженим відповідно до ст. 56 ПКУ вважається ППР, за яким закінчилась процедура адміністративного оскарження або судове рішення відповідно до вимог КАСУ набрало законної сили.

Порядок подання податкової декларації до контролюючих органів та внесення змін до такої декларації встановлено ст. 49 і 50 ПКУ.

Порядок подання до контролюючого органу податкової декларації з ПДВ встановлено ст. 203 ПКУ. Форму та порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість затверджено наказом Мінфіну від 28.01.2016 №21, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за №159/28289 із змінами і доповненнями (далі – Порядок №21).

Сума від'ємного значення податку, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 19.1 + рядок 20.3 податкової декларації з ПДВ), відображається у рядку 21 податкової декларації з ПДВ та переноситься до рядка 16.1 податкової декларації з ПДВ наступного звітного (податкового) періоду (пп. 5 п. 5 розділу V Порядку №21).

У рядку 16.3 податкової декларації з ПДВ вказується сума збільшення/зменшення від'ємного значення ПДВ, узгоджена за результатами перевірки контролюючого органу, у звітному (податковому) періоді, на який припадає день узгодження ППР, враховуючи процедури адміністративного оскарження відповідно до ст. 56 ПКУ. У разі заповнення рядка 16.3 податкової декларації з ПДВ обов'язковим є заповнення таблиці «Збільшено/зменшено залишок від'ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу на підставі ППР та/або уточнюючого розрахунку» (пп. 5 п. 4 розділу V Порядку №21).

З огляду на викладене, суму, визначену у ППР за формою «В4», зокрема суму зменшення від'ємного значення ПДВ, узгоджену за результатами перевірки контролюючого органу, необхідно відображати у рядку 16.3 податкової декларації з ПДВ за той звітний (податковий) період, на який припадає день узгодження ППР, враховуючи процедури адміністративного та судового оскарження відповідно до ст. 56 ПКУ, а саме:

– день закінчення процедури адміністративного оскарження (за умови, що не подано позовну заяву (позов) до суду);

або

– день набрання судовим рішенням законної сили (незалежно від того, чи здійснюється (або буде здійснюватися) подальше оскарження ППР у судовому органі касаційної інстанції, чи ні). 

Одночасно з цим у такій податковій декларації з ПДВ необхідно заповнити дані відповідної таблиці, а саме: дату ППР, номер ППР та суму (грн), визначену у ППР, зі знаком «-».

Водночас до дня узгодження ППР сума, визначена у такій ППР, не підлягає відображенню у податковій декларації з ПДВ.

Наприклад, якщо день закінчення процедури адміністративного оскарження або день набрання судовим рішенням законної сили (день узгодження ППР) припадає на 10.01.2024, то суму (суму зменшення від'ємного значення ПДВ), визначену у ППР, необхідно відобразити зі знаком «-» у рядку 16.3 податкової декларації з ПДВ за січень 2024 року, незалежно від того, на який звітний (податковий) період припала дата складання ППР, а також зазначити у відповідній таблиці такої декларації: дату ППР, номер ППР і суму, визначену у ППР, зі знаком «-».

Джерело: ДПС у Дніпропетровській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»