• Посилання скопійовано

Чи повинен громадянин України, але резидент Німеччини, повідомляти про КІК?

Зараз досить багато громадян України стають (у податковому сенсі) резидентами інших країни. Чи зобов'язані такі громадяни подавати в українську податкову службу повідомлення про контрольовані ними іноземні компанії, відкриті за кордоном України?

Чи повинен громадянин України, але резидент Німеччини, повідомляти про КІК?

Громадянин України є податковим резидентом Німеччини і перебуває поза межами України протягом більше ніж 183 днів у податковому році, працює в Німеччині, сплачує податки в цій країні, має житло та центр життєвих інтересів у Німеччині. Чи зобов’язаний він повідомляти українську податкову службу про створення КІК у Великій Британії та подавати звітність щодо КІК в Україні?

Ні, цей громадянин не повинен повідомляти про створення КІК і не повинен звітувати щодо КІК.

І ось чому.

 

Щодо повідомлення про КІК

Згідно з пп. 39-2.5.5 ПКУ, фізособа — резидент України або юрособа — резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган про:

  • кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юрособі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юрособою, що спричинюється до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;
  • заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юрособи тощо.

Тобто повідомлення про КІК мають подавати фізособи, які є резидентами України. Тож якщо фізособа не є резидентом України, то вона повідомлення про КІК не подає.

Яка фізособа є резидентом України, визначено у пп. 14.1.213 ПКУ. Ми проаналізували це питання в «ДК» №22/2023 та «ДК» №35/2023.

Якщо фізособа перебуває фізично поза межами України протягом більше ніж 183 днів у податковому році, працює в Німеччині, сплачує податки в цій країні, має житло та центр життєвих інтересів в Німеччині, вона є резидентом Німеччини і не є резидентом України.

 

Щодо звітності про КІК

Контролюючі особи зобов’язані подавати звіт про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису (пп. 39-2.5.2 ПКУ).

Контролюючою особою є фізособа або юрособа — резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії (див. пп. 39‑2.1.2 ПКУ).

А контрольованою іноземною компанією визнається будь-яка юрособа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що перебуває під контролем фізособи — резидента України або юрособи — резидента України відповідно до правил, визначених ПКУ (пп. 39-2.1.1 ПКУ).

Тобто, якщо іноземна компанія перебуває під контролем фізособи, яка не є резидентом України, така фізособа не є контролюючою особою, а тому вона не повинна подавати звітність щодо КІК.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»