• Посилання скопійовано

Як заповнювати ф. №20-ОПП при оренді нерухомості: нагадування від ДПС

У графі 3 «Тип об’єкта оподаткування» повідомлення № 20-ОПП щодо орендованого майна можливо зазначити, наприклад: готель, комплекс, санаторій, будинок відпочинку, гуртожиток тощо

Як заповнювати ф. №20-ОПП при оренді нерухомості: нагадування від ДПС

Який тип об’єкта оподаткування при заповненні повідомлення за ф. № 20-ОПП необхідно обрати платнику податків, який орендував нежитлове приміщення для роботи Центру евакуації з тимчасовим розміщенням осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення?

У Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області  інформують, що повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП, заповнюється із дотриманням Пам’ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (Додаток до повідомлення № 20-ОПП).       

Графа 3 «Тип об’єкта оподаткування» у повідомленні № 20-ОПП заповнюється відповідно до рекомендованого довідника типів об’єктів оподаткування (далі – довідник), що оприлюднений на вебпорталі ДПС.        

Обрання із довідника відповідного типу об’єкта оподаткування здійснюється з урахуванням принципу укрупнення інформації (у разі його застосування), виду діяльності, для якої такий об’єкт оподаткування відкривається, створюється чи реєструється, та належності об’єкта за своїм функціональним призначенням до наявного типу об’єкта оподаткування у довіднику.        

Об’єкт нежитлової нерухомості є узагальненим поняттям. Згідно з Податковим кодексом України до об’єктів нежитлової нерухомості належать, зокрема, будівлі готельні – готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати, ресторани та бари, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, будинки відпочинку, інші будівлі.        

Для обрання із довідника типу об’єкта оподаткування про орендоване платником податків нежитлове приміщення, що використовується ним безпосередньо у своїй господарській діяльності, у графі 3 «Тип об’єкта оподаткування» повідомлення № 20-ОПП можливо зазначити, наприклад: готель, комплекс, санаторій, будинок відпочинку, гуртожиток тощо.

Від редакції. В іншому своєму розʼясненні ДПС зазначала, що кожному об’єкту оподаткування, що надається в оренду (орендується), присвоюється ідентифікатор,  прийнятий суб’єктом господарювання – орендодавцем  (орендарем), а також зазначається фактичний стан об’єкта оподаткування на момент заповнення повідомлення за ф. №20-ОПП.

У графі 9 «Стан об’єкта оподаткування» повідомлення за ф. №20-ОПП суб’єкт господарювання (орендодавець) зазначає стан – «здається в оренду», суб’єкт господарювання (орендар) – «орендується». У разі відсутності найменування таких об’єктів оподаткування у повідомленні за ф. №20-ОПП орендодавцем (орендарем) зазначається інвентарний номер об’єкта оподаткування, вказаний у договорі оренди.

Також під час надання повідомлень за ф. №20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об’єкт оподаткування (наприклад, якщо подається інформація про об’єкти оподаткування – офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об’єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин). Якщо в оренду надаються однотипні об’єкти оподаткування за різним місцезнаходженням, інформація у повідомленні за ф. №20-ОПП відображається щодо кожного об’єкта окремо.

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»