• Посилання скопійовано

Мінекономіки хоче поновити звітність у сфері державного експортного контролю

Оприлюднено законопроєкт, яким пропонується поновити обов’язок суб’єктів міжнародних передач товарів військового призначення та подвійного використання подавати відповідну звітність, передбачену ст. 22 Закону №549-IV

Мінекономіки хоче поновити звітність у сфері державного експортного контролю

Нагадаємо, що Законом №2115-IX установлено відтермінування для подання суб’єктами господарювання будь-якої звітності, передбаченої законодавством України, запроваджене у зв’язку із повномасштабною агресією російської федерації проти України. Проте цей законодавчий припис не дає можливості органам державної влади, зокрема Державній службі експортного контролю України, отримувати потрібну звітну інформацію від суб’єктів здійснення міжнародних передач товарів військового призначення та подвійного використання, які продовжують працювати під час війни, про результати їх діяльності. Водночас отримання такої звітної інформації прямо впливає на належне виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань. 

З огляду на це, 10 квітня 2024 року Мінекономіки оприлюднило для обговорення проєкт Закону “Про внесення зміни до Закону України “Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни” щодо поновлення звітності у сфері державного експортного контролю” (завантажити).

Метою проєкту Закону є забезпечення державного експортного контролю за кінцевим використанням товарів та поновлення звітності суб’єктів здійснення міжнародних передач товарів; своєчасне та належне виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань у сфері міжнародного контролю за передачами озброєнь, нерозповсюдженням зброї масового знищення, запобіганню тероризму.

Тож законопроєктом пропонується доповнити пункт 1 Закону №2115-IX положенням, яке поновить обов’язок суб’єктів міжнародних передач товарів військового призначення та подвійного використання подавати відповідну звітність, передбачену статтею 22 Закону “Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання”.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»