• Посилання скопійовано

Нацбанк роз'яснив причини різкого зростання валютного курсу

Тиск на обмінний курс гривні зумовлений реакцією економічних агентів на воєнний конфлікт на Сході держави

Нацбанк роз'яснив причини різкого зростання валютного курсу

Національний банк України продовжив використовувати механізм валютних інтервенцій для згладжування надмірних коливань обмінного курсу на ринку. З метою заспокоєння учасників ринку НБУ сьогодні виходив на ринок з двохсторонніми котируваннями 12,61/12,70 гривень за долар США.

"Національний банк не збирається відходити від політики гнучкого курсоутворення. Водночас зараз тиск на обмінний курс гривні зумовлений реакцією економічних агентів на воєнний конфлікт на Сході держави. Це – тимчасово, оскільки зовнішня позиція країни за останні місяці значно поліпшилася, макроекономічні підстави для суттєвих курсових коливань – відсутні" - зазначила Голова Національного банку Валерія Гонтарева.

Зокрема, нагадаємо, що дефіцит поточного рахунку, що є найбільш стійкою частиною платіжного балансу, скоротився до 1,9 млрд. дол. США в І півріччі 2014 року порівняно з 5,4 млрд. дол. США рік тому. Крім того, країна в останні місяці отримує значні обсяги зовнішнього фінансування з офіційних джерел, зокрема, у цьому місяці ми очікуємо надходження в обсязі 500 млн. дол. США від Світового банку та 1,45 млрд. дол. США від МВФ. У червні також відновився приплив прямих іноземних інвестицій.

Крім того, Голова НБУ зазначила, що при значному розбалансуванні міжбанківського валютного ринку, Національний банк буде змушений разом з ринковими інструментами використати і адміністративні обмеження на валютному ринку.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»