• Посилання скопійовано

Для яких категорій працівників медичний огляд є обов’язковим?

Відповідно до законодавства, є певні категорії працівників, види діяльності та перелік професій, для яких проходження медичного огляду є обов’язковим. Що це за категорії, дізнайтесь далі

Для яких категорій працівників медичний огляд є обов’язковим?

HR Liga розповідає, для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд.

Медичний огляд – це комплекс медичних втручань, що проводяться з метою виявлення патологічних станів, захворювань і факторів ризику їх розвитку.

Проведення медогляду має на меті дати всебічну оцінку стану здоров’я певних категорій осіб, визначити стан здоров’я працівника та можливість виконання ним відповідних трудових обов’язків, а також попередити виникнення та розповсюдження інфекцій. Крім того, відповідно до законодавства, є певні категорії працівників, види діяльності та перелік професій, для яких проходження медичного огляду є обов’язковим.

Медичний огляд обов’язковий для таких категорій працівників:

  • зайнятих на важких роботах;
  • роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці;
  • на роботах, де є потреба у професійному доборі;
  • осіб віком до 21 року (незалежно від професії та виду діяльності).

Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій затверджений Наказом МОЗ від 21.05.2007 №246.

Працівник, який відмовляється проходити обов’язковий медичний огляд, – порушує трудову дисципліну. А за порушення трудової дисципліни передбачено дисциплінарну відповідальність, яка може проявлятися як у відстороненні від роботи без збереження заробітної плати, так і у звільненні з роботи (у разі якщо проходження медичного огляду є обов’язкове).

Роботодавець зобов’язаний забезпечити власним коштом позачерговий медичний огляд працівників:

  • за заявою працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров’я пов’язане з умовами праці;
  • за своєю ініціативою, якщо стан здоров’я працівника не дозволяє йому виконувати свої трудові обов’язки.

За час проходження медичного огляду за працівниками зберігаються місце роботи (посада) і середній заробіток.

Трудовий договір з працівником, який за результатами проходження періодичних медичних оглядів був визнаний таким, що стан його здоров’я перешкоджає подальшому виконанню даної роботи, може бути розірваний з ініціативи власника або уповноваженого ним органу на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП, – якщо працівника неможливо перевести на іншу роботу на цьому ж підприємстві, установі, яку працівник може виконувати, або працівник відмовився від такого переводу.

Роботодавець може понести адміністративну відповідальність у вигляді штрафу за несвоєчасність проходження працівниками обов’язкових медоглядів і за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов’язкових медоглядів.

***

Читайте також: Що повинен знати роботодавець про обов'язкові медичні огляди працівників

Джерело: HR-Лига

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»