• Посилання скопійовано

Пенсіонерів-«єдиноподатників» не звільнено від сплати ЄСВ

Платник єдиного податку — фізична особа є пенсіонером, тож не сплачував протягом 2011 року суми єдиного соціального внеску. Чи вважатимуться ці несплачені суми податковим боргом?

Указом Президента від 03.08.98 р. №727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» передбачено, що суб’єкт підприємницької діяльності — фізична особа сплачує єдиний податок щомісяця не пізніше 20-го числа наступного місяця на окремий рахунок відділень Державного казначейства України. Відділення Держказначейства України наступного дня після надходження коштів перераховують суми єдиного податку у таких розмірах:

до місцевого бюджету — 43%;

до Пенсійного фонду України — 42%;

на обов’язкове соціальне страхування — 15% (у т. ч. до Державного фонду сприяння зайнятості населення — 4%) для відшкодування витрат, які здійснюються відповідно до законодавства у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, а також витрат, зумовлених народженням та похованням.

Разом з тим Постановою КМ України від 27.12.2010 р. №1196 «Про внесення змін до постанови КМУ від 16.03.2000 р. №507» внесено зміни у частині відповідальної особи за здійснення розподілу сум єдиного податку. З моменту набрання чинності цією постановою (з 01.01.2011 р.) розподіл сплачених суб’єктом малого підприємництва сум єдиного податку Державною казначейською службою не здійснюється. Безпосередньо суб’єкт малого підприємництва сплачує: 43% нарахованого єдиного податку на рахунки відповідного бюджету; 57% нарахованого єдиного податку на рахунки органів Пенсійного фонду України як частину суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (довідково: постанова №1196 втратила чинність згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 року №1374).

При цьому слід врахувати лист ДПА України від 14.02.2011 р. №4019/7/15-0117, в якому прописано механізм сплати єдиного податку. Зокрема, ДПА України звертає увагу платників єдиного податку на те, що відкриті рахунки у казначействі до 7 лютого 2011 року (код 16050100 та 1650200) є розподільчими. Відповідно будь-які суми, які зараховувалися на ці рахунки, розподілялися в автоматичному режимі відповідно до вимог Указу Президента №727 на 43 і 57 відсотків відповідно. У зв’язку з цим ДПА України у цьому листі рекомендувала з метою попередження виникнення недоїмки провести відповідну доплату суми єдиного податку до повного розміру ставки.

Крім того, відповідно до ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» особи, зазначені у пункті 4 ч. 1 цієї статті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску тільки за умови їхньої добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Звертаємо увагу, що у Податковому кодексі та в Указі Президента немає підстав для будь-яких категорій платників самостійно зменшувати сплату встановленої органом місцевого самоврядування ставки єдиного податку. Натомість статтею 122 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755 встановлено відповідальність за порушення правил застосування спрощеної системи оподаткування фізичною особою — підприємцем. Так, несплата (неперерахування) платником податків — фізичною особою сум єдиного податку у порядку та у строки, визначені законодавчим актом, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 50% ставок єдиного податку, встановлених для фізичних осіб — платників єдиного податку, визначених законодавчим актом.

Отже, якщо ви допустили зазначені порушення, а саме не перерахували повний розмір ставки єдиного податку з будь-яких підстав, то вам не уникнути відповідальності зі сплати штрафних санкцій.

Звертаємо увагу , що відповідно до пп. 291.5.8 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу не матимуть права з 01.01.2012 р. обрати спрощену систему оподаткування ті суб’єкти господарювання, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»