• Посилання скопійовано

Сплата ЄСВ та виплата зарплати резидентами «Дія Сіті»: роз’яснює ДПСУ

ДПС просить банки видавати (перераховувати) кошти на виплату зарплати резидентам «Дія Сіті» лише за умови одночасного подання документів про перерахування коштів для сплати сум ЄСВ, не менших за мінімальні страхові внески

Сплата ЄСВ та виплата зарплати резидентами «Дія Сіті»: роз’яснює ДПСУ

Коментар до листа ДПСУ від 11.02.2022 р. 1793/5/99-00-04-03-01-05

Правила нарахування ЄСВ резидентами «Дія Сіті»

Податківці нагадали правила нарахування ЄСВ для резидентів «Дія Сіті».

Згідно з част. 14-1 ст. 8 Закону №2464 ЄСВ для платника - резидента «Дія Сіті», який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним пунктами 2, 3 частини першої, пунктом 10 частини другої ст. 5 Закону «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (далі – Закон №1667), встановлюється:

  • на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці», –  у розмірі мінімального страхового внеску;
  • на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом №1667, – у розмірі мінімального страхового внеску.

Про особливості сплати ЄСВ у місяці переходу до проєкту «Дія Сіті» податківці у коментованому листі не кажуть. Тож, як сплачувати за частину лютого, оскільки старт «Дія Сіті» розпочався з 8 лютого (про це ми писали тут), офіційна версія від ДПС досі невідома. Проте, судячи з наступної частини листа, жодних винятків для лютого вирішили не робити.

 

Видача банком коштів для виплати зарплати працівникам резидента «Дія Сіті»

Наразі можуть виникнуть труднощі з виплатою/перерахуванням зарплати, оскільки в банках діє правило: суми ЄСВ, сплачені за цими документами, повинні становити не менше 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в грошових чеках, платіжних дорученнях та інших розрахункових документах.

Податківці наголосили, що ними розробляється проект наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати», який, зокрема, усуває наявну правову колізію щодо вимог Закону №2464 та Порядку.

З огляду на це, податківці попросили банки до прийняття цього наказу приймати від резидентів «Дія Сіті» грошові чеки, платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати, на які нараховується ЄСВ, та здійснювати видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного подання платником єдиного внеску розрахункових документів (документів на переказ готівки) про перерахування коштів для сплати сум єдиного внеску. Суми, сплачені за цими документами, повинні бути не меншими за мінімальний страховий внесок за кожного працівника!

У разі подання резидентом «Дія Сіті» до банку одночасно з грошовим чеком та/або платіжним дорученням, та/або іншими розрахунковими документами на виплату заробітної плати за відповідний період документального підтвердження раніше сплаченого єдиного внеску банк має видати суму, зазначену в грошовому чеку, та/або виконати платіжне доручення або інший розрахунковий документ.

Причому, скоріш за все, хоча це чітко і не зазначено, аналогічний підхід податківці та банки будуть застосовувати і щодо винагород за гіг-контрактами. Адже наприкінці листа говориться наступне: документальним підтвердженням раніше сплаченого єдиного внеску є розрахункові документи (документи на переказ готівки) про перерахування єдиного внеску (у тому числі з поточного рахунку, відкритого в іншому банку), в яких у реквізиті «Призначення платежу» резидент «Дія Сіті» зазначив період, за який нарахована заробітна плата або середня місячна винагорода працівникам та гіг-спеціалістам, а банк платника заповнив реквізит «Дата виконання».

***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»