• Посилання скопійовано

Підтвердження інвалідності під час війни та ставка ЄСВ

На час дії воєнного стану рішення щодо продовження інвалідності приймаються за спрощеним порядком. Нагадаємо цей порядок роботодавцям та надамо поради щодо ставки ЄСВ, яку треба застосовувати стосовно доходів працівників

Підтвердження інвалідності під час війни та ставка ЄСВ

Візьмемо ситуацію із практики. Нещодавно до нас зверталася передплатниця із таким запитанням: 

«Співробітник щороку продовжував інвалідність 3 групи і надавав довідку до акта огляду медико-соціальної експертної комісії. Останній раз довідку надавав 13.01.2022, де зазначено: «інвалідність встановлена на строк до 01 лютого 2023 року» та «дата чергового переогляду 13.01.2023». Як нараховувати йому ЄСВ за ставкою 8,41 % чи 22%? На запитання бухгалтера до співробітника, чому немає нової довідки, він відповів, що на час воєнного часу проходити медкомісію не потрібно, продовження є автоматичним. Яким законодавчим актом це регулюється?». 

І з подібною проблемою продовження статусу працівників з інвалідністю стикається нині доволі багато роботодавців. Тож давайте з’ясовувати. 

 

Спеціальні воєнні правила

Насправді про цю проблему ми писали й раніше. Але зараз про неї висловилася і ДПСУ, тому є нагода повторити. 

Почнемо з нормативної бази. 

У мирний час порядок встановлення інвалідності діє згідно з постановою КМУ від 3 грудня 2009 р. № 1317. Ця ж постанова прописує і правила проведення медико-соціальної експертизи для встановлення/продовження інвалідності. 

Але КМУ своєю постановою від 8 березня 2022 р. № 225 затвердив тимчасові норми, які діятимуть під час воєнного стану (а деякі з них – і визначений час після скасування/припинення воєнного стану) в Україні. І от зараз нас цікавлять саме ці спеціальні воєнні правила. 

 

Спрощений порядок проведення медекспертизи

На період дії воєнного стану процедуру проведення медико-соціальної експертизи спрощено. Зокрема, це означає, що медико-соціальна експертна комісія (далі – МСЕК) здійснює свої функції за принципом екстериторіальності. Тобто якщо людина не має змоги безпосередньо прибути на огляд, то МСЕК приймає таке рішення заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії (далі – ЛКК) закладу охорони здоров’я. 

Таким чином, якщо ваш працівник перебуває на неокупованій території України (навіть якщо це внутрішньо переміщена особа), то він може звернутися до будь-якого закладу охорони здоров’я, який має змогу провести його огляд, створити ЛКК і надіслати направлення на МСЕК. Якщо ваш працівник не має змоги дістатися до МСЕК, то рішення щодо продовження йому інвалідності МСЕК прийме на підставі огляду, який зробила ЛКК.  

Зазначимо, що в умовах воєнного стану пункт 5 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою № 1317, не застосовується – і це теж передбачено «воєнною» постановою № 225. А саме цей пункт визначав причини інвалідності, за якими встановлення інвалідності заочно не проводилося. 

Таким чином, наразі МСЕК мають право оглядати пацієнтів і приймати рішення заочно також з такими причинами інвалідності:

  • трудове каліцтво;
  • професійне захворювання;
  • захворювання, одержане під час проходження військової служби і служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту та Держспецзвʼязку;
  • захворювання, пов’язане із впливом радіоактивного опромінення внаслідок аварії на ЧАЕС.

 

А що як працівник перебуває за кордоном? 

Доволі багато українців зараз перебувають за кордоном. Проте дехто з них не поспішає звільнятися і, якщо має можливість, продовжує працювати на українських роботодавців дистанційно. 

Повернутися до України і пройти медогляд для МСЕК можуть далеко не всі. МОЗ подекуди вимагає зв’язатися із сімейним лікарем в Україні та надіслати йому медичні документи. Лікар оформить направлення на проходження МСЕК, а комісія проведе експертизу заочно на підставі наданих документів. Проте на практиці легалізувати в Україні дані медоглядів, пройдених за кордоном, доволі складно. Зокрема, такі документи мають бути складені українською мовою (або, як ми розуміємо, перекладені на державну мову) – про це читайте за посиланням.

Складно також у випадку, якщо людина (або її документи) перебуває на окупованій території. Хоча МОЗ і обіцяє у такому випадку загальну підтримку у відновленні потрібних документів. 

Але постанова № 225 встановила спеціальні правила щодо тих фізосіб, яким вже було встановлено інвалідність і які вимагають щорічного огляду. 

Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою № 1317.

При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

Отже, для осіб, термін переогляду інвалідності яких припав на цей період і які не можуть пройти обстеження й оформити направлення на МСЕК, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж пів року після його припинення/скасування. 

 

І що робити з ЄСВ? 

У своїй індивідуальній податковій консультації від 19.10.2023 №3660/ІПК/99-00-24-03-03-06 ДПСУ зазначила таке. 

Підтвердженням встановлення працівникові інвалідності та підставою для застосування ЄСВ за ставкою 8,41% відповідно до пп. 5 п. 2 розділу III Інструкції №449, є засвідчена копія довідки до акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності. 

Нарахування ЄСВ за цією ставкою здійснюється з дати встановлення групи інвалідності (але не раніше одержання засвідченої копії довідки до акта огляду в МСЕК) та закінчується датою припинення інвалідності.

Враховуючи викладене, ставка ЄСВ у розмірі 8,41% застосовується юридичною особою – роботодавцем до суми нарахованої заробітної плати, нарахованої на користь працівника, який є особою з інвалідністю, за умови підтвердження таким працівником своєї інвалідності шляхом надання засвідченої копії довідки МСЕК.

Водночас з питання подовження строку дії довідки МСЕК, термін дії якої закінчився в період воєнного стану на території України, ДПСУ рекомендує звернутися до Міністерства охорони здоров’я України.

Тобто що ми маємо? 

Процедура продовження інвалідності під час війни існує, і навіть є спрощеною. 

Але для ЄСВ недостатньо мати статус особи з інвалідністю, треба мати про це діючу довідку про присвоєння/продовження цього статусу. 

Ті працівники, які перебувають на території України, без проблем отримають нову довідку – адже для них передбачено проходження медекспертизи і, як наслідок, документальне оформлення її результатів. 

А що відбувається із тими працівниками, яким інвалідність продовжується автоматично? Чи треба їм отримувати нову довідку, чи дія довідки теж продовжується на період воєнного стану плюс шість місяців? 

Відповіді на це в нормативних документах наразі немає. Нагадаємо, що правила складання довідки прописані в наказі МОЗ від 30.07.2012 № 577, до якого під час воєнного стану зміни не вносили. 

Але довідка складається під час оформлення виписки з акта огляду МСЕК. А огляди у разі автоматичного продовження не проводяться. Ось і очільник МОЗ у минулому, 2022 році наголошував, що «людям з інвалідністю (дітям у тому числі) під час дії воєнного стану не потрібно повторно проходити медико-соціальну експертизу, щоби продовжити довідку про інвалідність»

Це означає, що до кінця війни плюс ще пів року нову довідку можна буде не отримувати, дію старої довідки теж буде автоматично продовжено. Підтвердження цьому ми знаходимо й ось у такому роз’ясненні від МОЗ:

«Що робити, якщо ви перебуваєте за кордоном під час дії воєнного стану й у вас завершився термін дії довідки про інвалідність?

У разі якщо такий термін завершився, його автоматично вважають продовженим на весь час дії воєнного стану на території України і впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

Так само продовжується термін дії відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю».

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»