• Посилання скопійовано

Які статуси можуть мати е-лікарняні?

Сформований е-лікарняний надходить до кабінету страхувальника, з яким застрахована особа перебуває у трудових відносинах, на сайті е-послуг ПФУ. Е-лікарняний може мати декілька статусів: закритий, готово до сплати, помилково сформований, недійсний та оплачений

Які статуси можуть мати е-лікарняні?

Пенсійний фонд України є уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві.

Відкриття електронного листка непрацездатності (е-лікарняного) здійснюється автоматично в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі інформації про медичний висновок (наказ МОЗ України від 17.06.2021 №1234 «Про затвердження Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності»). 

Дізнатися про різницю між медичним висновком і е-лікарняним можна за посиланням.

Сформований е-лікарняний надходить до кабінету страхувальника, з яким застрахована особа перебуває у трудових відносинах, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України portal.pfu.gov.ua.

Е-лікарняний може мати декілька статусів:

«Закритий»: електронний лікарняний набуває з дня свого формування (відкриття) в Електронному реєстрі листків непрацездатності. По електронних лікарняних з таким статусом ще не можна нараховувати кошти.

Статус «закритий» змінюється на «Готово до сплати» через сім днів після дати:

  • закриття (закінчення строку дії медичного висновку) — для лікарняних по тимчасовій непрацездатності;
  • відкриття (початок строку дії медичного висновку) — для лікарняних по вагітності та пологах.

Необхідно знати: навіть якщо статус зміниться раніше, варто зачекати, адже протягом семиденного періоду до лікарняного можуть вноситися зміни.

«Готово до сплати»: страхувальник може працювати з листком непрацездатності та нараховувати кошти. Щодо електронних лікарняних з таким статусом роботодавець має сформувати на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України заяву-розрахунок на фінансування відповідного виду допомоги та надіслати її до Фонду.

Інструкція користувача щодо формування та подання заяв-розрахунків до ПФУ – за посиланням.

«Помилково сформований»: медичний висновок, на підставі якого його було сформовано, створено з помилками. У такому разі лікар протягом 7 днів створить коректний медичний висновок, на підставі якого буде створено новий е-лікарняний. А попередній, із неточними чи некоректними даними, отримає статус «Помилково сформований».

Виплати за такими електронними лікарняними не проводяться.

«Недійсний»: е-лікарняний створений на підставі медичного висновку за іншою категорією, період непрацездатності за яким не виходить за межі періоду непрацездатності за раніше створеним лікарняним.

«Оплачений»: цього статусу листок непрацездатності набуває після того, як страхувальнику на спеціальний рахунок для зарахування страхових виплат надсилаються кошти для здійснення відповідних виплат застрахованій особі.

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»