• Посилання скопійовано

Правила сплати ЄСВ самозайнятими особами

У разі якщо самозайнятими особами не отримано дохід у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, то вони мають право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ

Правила сплати ЄСВ самозайнятими особами

Яким чином подає звітність з ЄСВ ФОП на загальній системі оподаткування з ознакою провадження незалежної професійної діяльності, у разі здійснення різних видів діяльності, як ФОП і як особа, яка провадить незалежну професійну діяльність?  

ДПС у Черкаській області розповідає, що відповідно до абзацу тринадцятого ч. 1 ст. 5 Закону від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464) якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується у податковому органі як фізична особа – підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.  

Згідно з п. 2 та 4 ч. 2 ст. 6 Закону №2464 платники ЄСВ зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ, подавати звітність про нарахування ЄСВ у розмірах, визначених відповідно до Закону №2464, зокрема у складі звітності з ПДФО, у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом.

Відповідно до пп. 49.18.4 ПКУ податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників ПДФО – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV ПКУ.

ЄСВ для платників, зазначених у п. 4 (крім фізосіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), та 5 (осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) ч. 1 ст. 4 Закону №2464, нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). 

У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом №2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону №2464).  У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, то він має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом №2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.  

Такі платники зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20-го числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (абзац третій ч. 8 ст. 9 Закону №2464). У разі здійснення зазначеною особою різних видів діяльності, – сплата ЄСВ проводиться на загальних підставах.

Відповідно до п. 179.2 ПКУ фізособа-підприємець на загальній системі оподаткування з ознакою провадження незалежної професійної діяльності формує та подає одну Податкову декларацію про майновий стан і доходи, затверджену наказом Мінфіну від 02.10.2015 №859 (далі – декларація) як фізособа-підприємець – з відображенням у додатку ЄСВ 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» сум ЄСВ з доходів від здійснення підприємницької діяльності та від провадження незалежної професійної діяльності, на підставі інформації, відображеній у додатку Ф2 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою» до декларації: 

  • у розд. І «Доходи від провадження господарської діяльності» – доходів від провадження підприємницької діяльності;  
  • у розд. ІV «Доходи від провадження незалежної професійної діяльності» – доходів, отриманих від провадження незалежної професійної діяльності. 

Джерело: ДПС у Черкаській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»