• Посилання скопійовано

Якими будуть пропорції розподілу ЄСВ у 2024 році: проєкт постанови КМУ

Мінсоцполітики розробило зміни до пропорцій розподілу єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які будуть актуальними у 2024 році

Якими будуть пропорції розподілу ЄСВ у 2024 році: проєкт постанови КМУ

Мінсоцполітики розробило та надіслало на погодження СПО профспілок проєкт постанови КМУ "Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 р. № 675". Нагадаємо, що у цьому додатку прописано пропорції розподілу єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Метою прийняття проєкту акта є збалансування доходів від сплати ЄСВ до бюджетів ПФУ та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття для забезпечення прав застрахованих осіб у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Так, пропонується  встановити, що тимчасово, з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року, сума єдиного внеску, яка сплачується платниками, зазначеними:

- у пунктах 1 (крім абзацу сьомого), 4, 5 і 5 1 частини першої статті 4, абзаці третьому частини першої статті 10 Закону про ЄСВ, розподіляється на:

  • загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття - 3,1933%;
  • загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (до солідарноїсистеми) - 87,234%;

- в абзаці сьомому пункту 1 частини першої статті 4 Закону про ЄСВ, за військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби), осіб рядового і начальницького складу, розподіляється на:

  • загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття - 1,8268%;
  • загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (до солідарної системи) - 98,1732%.

Тобто Мінсоцполітики пропонує переглянути на 2024 рік пропорції розподілу ЄСВ, зменшивши відсоток суми єдиного внеску, що розподіляється на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до 3,1933 % (13 590 609,6 тис. грн) і до 1,8268 % (2 924 439,7 тис. грн), що надходять від сплати грошового забезпечення військовослужбовцям, та збільшивши відповідно відсоток суми єдиного внеску, що розподіляється на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до 87,234 % і до 98,1732 %, що надходять від сплати грошового забезпечення військовослужбовцям.

Крім того, у зв’язку із припиненням Фонду соціального страхування України втратили актуальність пункти 5 і 6 Пропорцій, які пропонується вилучити.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»