• Посилання скопійовано

Зʼявилася позиція Ради бізнес-омбудсмена щодо змін у КПК щодо неможливості тиску правоохоронців на бізнес

За позицією Ради бізнес-омбудсмена, в бажанні реформувати кримінальний процес важливо також пам’ятати про якість закону та відповідальність законодавця при створенні однозначних і зрозумілих процедур як ключових інструментів правосуддя

Зʼявилася позиція  Ради бізнес-омбудсмена щодо змін у КПК щодо неможливості тиску правоохоронців на бізнес

Рада бізнес-омбудсмена продовжує стояти на захисті інтересів бізнесу та солідарна з бізнес-спільнотою у необхідності внесення якісних змін до кримінального процесуального законодавства. Тому Рада переконана в тому, що  в законопроєкті №10440 «Про внесення змін до КПК щодо удосконалення роботи Бюро економічної безпеки України» мають бути враховані думки та інтереси бізнес-спільноти, яка вже тривалий час активно комунікує свою позицію з цього питання.

Рада виокремлює дві проблеми, які є нагальними для сьогодення у взаємодії бізнесу з правоохоронцями: якісні зміни в КПК та реформування БЕБ.

Водночас у бажанні реформувати кримінальний процес важливо також пам’ятати про якість закону та відповідальність законодавця при створенні однозначних і зрозумілих процедур як ключових інструментів правосуддя. Аби пропоновані зміни не повторили долю «Поправок Лозового», необхідно витримати баланс інтересів сторін кримінального провадження в процесі внесення змін.

З огляду на скарги, що надходять до Ради на правоохоронну тематику, ми можемо упевнено констатувати актуальність системних рекомендацій РБО, про які ми зазначали у звіті ще у 2021 році, зокрема: встановлення граничного строку накладення арешту на майно, після закінчення якого майно має бути повернуте власнику або ж повторно арештоване (за умови, що слідчий чи прокурор доведуть, що такий арешт буде необхідним), визначення граничного строку для добровільного виконання органом досудового розслідування ухвали про повернення майна, після закінчення якого має нараховуватись грошова санкція за кожен день прострочення із повернення майна, розширення прав потерпілих, питання експертиз тощо. Докладно можна ознайомитись тут.

Ми глибоко переконані в тому, що зміни є критично необхідними для того, щоб зробити кримінальний процес дійсно змагальним та націленим на об’єктивне і неупередженне розслідування.

***

Читайте такожБізнес закликає ВРУ при перезавантаженні БЕБ врахувати норми щодо неможливості тиску правоохоронців на бізнес

Джерело: Рада бізнес-омбудсмена України

Рубрика: Право і відповідальність/Оскарження

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оскарження»