• Посилання скопійовано

Бізнес провів зустріч з ДМС щодо змін Митного кодексу та поновлення митних перевірок

Представник Митної служби звернув особливу увагу на те, що компанії можуть самі знайти невідповідності у своїх документах, виправити їх і таким чином уникнути правової відповідальності

Бізнес провів зустріч з ДМС щодо змін Митного кодексу та поновлення митних перевірок

З 1 травня 2024 року поновлюються митні перевірки. Також ВР підтримала за основу проєкт Закону про внесення змін до Митного кодексу №10411. Разом із керівниками департаментів Державної митної служби України та Міністерства фінансів, з фахівцями Громадської ради при Держмитслужбі та представниками компаній-членів ФРУ обговорили майбутні зміни та точки особливої уваги для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. 

Законопроєктом №9456 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану», який частково скасовує мораторій на планові та позапланові перевірки, зустрічні звірки, що проводяться митними органами, уже спрямований на підпис Президенту України. Як зазначила Керівниця практики митного регулювання та міжнародної торгівлі PricewaterhouseCoopers в Україні Віта Мірошниченко, предмет документальних перевірок не змінився, а самі перевірки поділяються на три типи: планові виїзні, планові невиїзні, позапланово-виїзні. Строк, який охоплюватимуть перевірки, сягає 2019 року включно, – повідомив директор Департаменту митного аудиту та обліку осіб ДМСУ Олексій Лишенко.

Як аудитори, так і представник Митної служби звернули особливу увагу на те, що компанії можуть самі знайти невідповідності у своїх документах, виправити їх і таким чином уникнути правової відповідальності. Також обговорили, на що звернути увагу компаніям під час підготовки для можливих перевірок та як знайти можливі неточності у своїх документах.

Маємо дуже хорошу комунікацію з Держмитслужбою, отримуємо роз’яснення за запитами, фахівці служби беруть участь у засіданнях ФРУ, – зауважив керівник Митного комітету ФРУ Анатолій Макаренко. Тож з відновленням перевірок закликаємо компанії звертатись до Федерації роботодавців за роз’ясненнями та допомогою.

24 квітня Верховна Рада підтримала за основу проєкт Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо імплементації деяких положень Митного кодексу ЄС №10411. Основні моменти законопроєкту, на яких треба сфокусуватись, через презентацію представила Віта Мірошниченко:

  • Авторизації vs дозволи: зміна назви чи зміна суті?
  • Нові умови митних режимів;
  • Що нового для підготовки до отримання статусу АЕО та спрощень;
  • Інститут митного представництва.

Вся презентація буде доступна на https://helpdesk.fru.ua/.

Обговорили також, що може завадити компаніями отримати спрощення. Таких причин кілька. Ми підтримуємо те, що час очікування на кордоні має би бути включений до строку контролю за транзитними переміщеннями, і ця норма має бути впроваджена до проєкту закону, – звернула увагу заступник генерального директора з питань міжнародної діяльності та європейської інтеграції ФРУ Юлія Гончарова.

Ще одне питання, яке було озвучено: українська санкційна політика, яка не уніфікована з європейським законодавством, з 13 санкційними пакетами ЄС і має інший принцип. Цю тему обговорювали на окремому засіданні Митного комітету ФРУ і спрямували звернення до Уряду України з пропозиціями, яким чином обмежувати підсанкційний імпорт і проводити перевірки щодо його ввезення. Розуміємо, що це дуже складне та комплексне питання, але Україна має здійснити цей крок і митні органи у цьому процесі мають відігравати одну з ключових ролей.

Компаніями-членами Федерації було піднято вкрай важливе питання щодо дотримання вимог стосовно критеріїв фінансової стійкості – відповідності коефіцієнтам фінансово-економічних показників. Оскільки власники статусу Авторизованого економічного оператора (АЕО) можуть не відповідати зазначеним коефіцієнтам через руйнацію, відбудову зруйнованих заводів або навіть через модернізацію виробництва, що може призвести до втрати свого авторизованого статусу. Про основні підходи змін до Митного кодексу розповів директор Департаменту митної політики Міністерства фінансів України Олександр Москаленко та пояснив концепцію визначення критеріїв для компанії-претендента на авторизованого економічного оператора та компаній, які вже отримали відповідний статус.

Готовність взяти участь у законотворчому процесі удосконалення процедур та розвитку експортного потенціалу підтвердили присутні на засіданні експерти Громадської ради при Держмитслужбі Тетяна Острікова та Ігор Муратов.

Закликаємо компанії брати активну участь в роботі комітетів Федерації роботодавців України, звертатись до наших фахівців, у тому числі через сервіси https://helpdesk.fru.ua/.

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»