• Посилання скопійовано

Дотримувати слід процедури скликання учасників ТОВ, встановленої законом, а не статутом

Неповідомлення учасника ТОВ про проведення загальних зборів в установленому статутом порядку є грубим порушенням його прав, а рішення, прийняті за його відсутності, — недійсними

Дотримувати слід процедури скликання учасників ТОВ, встановленої законом, а не статутом

Учасники господарських товариств повинні не лише встановити загальні правила «гри», а й прописати їх максимально чітко та зрозуміло для всіх, хто бере (братиме) участь у заснуванні та діяльності такого госпсуб’єкта.

Приклад. Статут ТОВ «А» містить таке: генеральний директор товариства завчасу повідомляє учасників про проведення загальних зборів із визначенням часу, місця проведення зборів та питань, які будуть розглядатися. Учасник товариства має право ознайомитися з документами, пов’язаними зі зборами.

Згідно з ч. 5 ст. 61 Закону України «Про господарські товариства», про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом із зазначенням часу та місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення має бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Не пізніше ніж за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства має бути надано можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах. 

Отже, постає питання: якщо процедуру скликання учасників на загальні збори ТОВ не дотриману, чи буде це порушенням прав таких учасників (адже рішення приймається без них, бо наявних голосів для прийняття рішень цілком достатньо)?

На нашу думку, приписи статуту мусили би мати положення, зокрема, щодо:

— строків надсилання повідомлення;

— підтвердження факту отримання такого повідомлення;

— з’ясування причин неявки учасника ТОВ на загальні збори;

— можливості прийняття рішень без учасника, який отримав повідомлення, проте не з’явився на збори, або не отримав повідомлення взагалі тощо.

ВСУ звертає увагу, що рішення загальних зборів господарського товариства можуть бути визнані недійсними в судовому порядку у разі недотримання процедури їх скликання, встановленої ст. 43, ст. 61 Закону України «Про господарські товариства». Права учасника (акціонера) товариства можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання та проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо (п. 21 постанови Пленуму Верховного суду України від 24.10.2008 р. №13 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів»).

Таким чином, одним із гарантованих прав учасника товариства є його участь в управлінні товариством через діяльність у вищому органі товариства — загальних зборах. І неповідомлення учасника ТОВ про проведення загальних зборів в установленому статутом порядку є грубим порушенням його прав, а рішення, прийняті за його відсутності, — недійсними.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»