• Посилання скопійовано

Бізнес запропонує концепцію ринку торгівлі квотами на викиди СО2 в Україні

Результатом дослідження Європейської Бізнес Асоціації будуть рекомендації щодо запровадження системи торгівлі квотами на викиди парникових газів в Україні

Бізнес запропонує концепцію ринку торгівлі квотами на викиди СО2 в Україні

Комітет промислової екології та сталого розвитку Європейської Бізнес Асоціації повідомляє про початок роботи над дослідженням міжнародного досвіду вуглецевого ціноутворення та можливостей його імплементації в Україні. Результатом дослідження будуть рекомендації щодо запровадження системи торгівлі квотами на викиди парникових газів в Україні.

Виконавцем дослідження стане аналітична компанія GMK Center, яка стала переможцем відповідного тендеру, проведеного Асоціацією у квітні.

У межах дослідження планується виконати такі завдання:

  1. зробити огляд існуючих механізмів ціноутворення на СО2 у різних країнах;
  2. визначити переваги і недоліки основних механізмів вуглецевого ціноутворення з обґрунтуванням найкращого рішення для України;
  3. описати систему торгівлі парниковими квотами у ЄС (EU ETS), включаючи еволюцію її параметрів, поточну схему роботи, розподіл повноважень між Єврокомісією та країнами, порівняння EU ETS з податком на викиди СО2 в Україні, використання виручки від продажу квот, роботу фондів у рамках EU ETS;
  4. визначити умови, необхідні Україні для запровадженні власної СТВ.

«Війна, безпекові ризики, політична та економічна нестабільність не вплинула на актуальність зеленого порядку денного для бізнес-спільноти. Зокрема, стійкою залишається увага до розвитку низьковуглецевих стратегій розвитку та технологічних рішень та декарбонізації економіки в цілому. Водночас запровадження прикордонного вуглецевого оподаткування (СВАМ) в ЄС, отримання статусу країни-кандидата на вступ до ЄС зобов’язують Україну пришвидшити процес інтеграції до Європейського ринку торгівлі парниковими квотами (EU ETS) в рамках євроінтеграції. Тож ми плануємо вже протягом найближчих місяців пропоновану від бізнесу концепцію ринку торгівлі квотами на викиди CO2 для України – для декарбонізації економіки, аби ці пропозиції враховувати і в процесі відбудови ще більш прогресивної України».

Світлана Михайловська
заступниця директора Європейської Бізнес Асоціації

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»