• Посилання скопійовано

Особливості оформлення документів на право власності

Лист Держархбудінспекції від 23.01.2012 р. №40-12-384 «Щодо оформлення документів на право власності»

Держархбудінспекція зазначає що згідно з п. 1.6 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно (наказом Мінюсту від 07.02.2002 р. №7/5, держреєстрації підлягає право власності на закінчене будівництвом нерухоме майно, яке прийняте в експлуатацію у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до п. 9 р. V Прикінцевих положень Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» Мінрегіонбудом було прийнято наказ від 24.06.2011 р. №91, який дає можливість за спрощеною процедурою прийняти в експлуатацію закінчені будівництвом індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, громадські будинки I та II категорій складності, збудовані до 31.12.2009 р. без дозволу на виконання будробіт, заяви про прийняття в експлуатацію яких подано до 31.12.2012, а також визначає механізм проведення техобстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж.

Згідно з Порядком, затвердженим наказом від 24.06.2011 р. №91, прийняття в експлуатацію об’єктів здійснюється безоплатно Держархбудінспекцією та її територіальними органами за результатами техобстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж та за наявності документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщений об’єкт, шляхом реєстрації поданої замовником декларації про готовність об’єкта до експлуатації, яка складається за встановленою формою.

Замовник (уповноважена особа) подає особисто чи надсилає рекомендованим листом з описом вкладеного до Інспекції за місцезнаходженням об’єкта заяву про прийняття в експлуатацію об’єкта за формою, наведеною у дод. 3 до Порядку №91, до якої додаються:

— два примірники заповненої декларації;

— звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об’єкта з висновком про їх відповідність вимогам надійності і безпечної експлуатації;

— засвідчені в установленому порядку копії: документа, що посвідчує право власності чи користування землею, на якій розміщено об’єкт, та техпаспорта, виданого бюро техінвентаризації.

Отже, за результатами проходження спрощеної процедури прийняття в експлуатацію побудованого без дозволу об’єкта оформляється право власності такого об’єкта. А господарські (присадибні) будівлі і споруди, збудовані окремо від житлових будинків, прибудови до них приймаються в експлуатацію у Порядку, затвердженому наказом від 24.06.2011 р. №91.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»