• Посилання скопійовано

Особливості продовження терміну дії дозволу на спецводокористування та поновлення договору оренди землі

Лист Мінекономрозвитку від 20.03.2012 р. №3623-04/10198-08 «Про надання роз’яснень»

Міністерство економічного розвитку і торгівлі роз’яснило питання щодо отримання дозволу на спецводокористування і нормативів гранично допустимих скидів забруднюючих речовин зі зворотними водами, а також щодо поновлення договору оренди земельної ділянки.

Частиною 1 ст. 49 Водного кодексу передбачено, що спеціальне водокористування здійснюється на підставі дозволу.

У розумінні Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» дозвіл на спеціальне водокористування є документом дозвільного характеру, тож процедура продовження дозволу на спеціальне водокористування має дозвільний характер та належить до дозвільної (погоджувальної) процедури.

Пунктом 6 Порядку погодження та видачі дозволів на спеціальне водокористування (постанова КМУ від 13.03.2002 р. №321) передбачено, що у разі коли умови спеціального водокористування залишаються незмінними, за клопотанням водокористувача термін спеціального водокористування може бути продовжено, але не більше ніж на період відповідно коротко- або довготермінового водокористування органом, що видав дозвіл, про що у дозволі робиться відповідна відмітка.

Статтею 4 вищезазначеного Закону передбачено, що видача документів дозвільного характеру регіональними та місцевими дозвільними органами здійснюється за принципом організаційної єдності. Для одержання дозволу (переоформлення, видача дублікатів, анулювання) госпсуб’єкт звертається до держадміністратора в дозвільному центрі, який перевіряє документи, що посвідчують особу заявника, та реєструє заяву і документи, що додаються до неї, у журналі (ч. 4 ст. 7 Закону про дозвільну систему).

Щодо поновлення договору оренди земельної ділянки Мінекономрозвитку нагадує, що відповідно до ст. 33 Закону «Про оренду землі» після закінчення строку, на який було укладено договір оренди, орендар, який належно виконував обов’язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Договір оренди земельної ділянки (його поновлення) не є документом дозвільного характеру, тож процедура його поновлення не потребує проходження через дозвільний центр.

Разом з тим до Переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності (Законом від 19.05.2011 р. №3392) включено рішення про передачу у власність, надання у постійне користування та оренду земельних ділянок, що перебувають у державній чи комунальній власності, яке, згідно з Законом про дозвільну систему, є документом дозвільного характеру, і його видача повинна здійснюватися через дозвільний центр.

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»