• Посилання скопійовано

Бізнес закликає Уряд не створювати додаткове регулювання щодо підакцизних товарів

Несприйняття позиції бізнесу може призвести до значного збільшення частки нелегальної торгівлі через неліцензовані канали збуту та ускладнення виявлення «сірих» продавців правоохоронними органами

Бізнес закликає Уряд не створювати додаткове регулювання щодо підакцизних товарів

Бізнес-спільнота, об’єднана Американською торговельною палатою в Україні, Європейською Бізнес Асоціацією, Спілкою Українських Підприємців та Громадською спілкою «Український фуд-ритейл альянс», закликає Кабінет Міністрів України відмовитися від розробки і прийняття проєкту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», що передбачає додаткове регулювання галузі. Законопроєкт стосується заборони видимого розміщення тютюнових виробів, електронних сигарет, тощо у місцях їх роздрібної торгівлі.

На переконання учасників ринку, які працюють з дотриманням вимог чинного законодавства, надмірне регуляторне навантаження саме на прозорий бізнес, недотримання норм чинного законодавства органами державної влади і несприйняття позиції бізнесу можуть призвести до значного збільшення частки нелегальної торгівлі через неліцензовані канали збуту та ускладнення виявлення «сірих» продавців правоохоронними органами, тоді як для білого бізнесу прийняття таких змін буде наслідком додаткового тиску з боку контролюючих органів та збільшення кількості формальних перевірок.

Водночас прийняття законопроєкту призведе до значного скорочення галузі спеціалізованої роздрібної торгівлі тютюновими виробами і зростання рівня безробіття серед населення відповідно. 

Для прозорого бізнесу реалізація зазначеної ініціативи також зумовить додаткові витрати – як для великих торговельних мереж, так і для малого та середнього бізнесу.

Мало того, профільне законодавство Європейського Союзу не передбачає такої заборони на видиме розміщення продукції у точках продажу. 

Тому бізнес-спільнота рішуче виступила проти зазначеного проєкту закону та надіслала відповідні спільні звернення до Уряду, оскільки прийняття такої заборони матиме вкрай негативний вплив на економіку і надходження до Державного бюджету.

На підтримку позиції бізнесу Міністерство економіки України рекомендувало Держпродспоживслужбі відкласти розробку цієї законодавчої ініціативи до закінчення воєнного стану в Україні. Крім того, Державна регуляторна служба України двічі відмовила Держпродспоживслужбі у погодженні проєкту регуляторного акта. Тож щиро сподіваємось, що голос бізнесу буде почуто.

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»