• Посилання скопійовано

Одноразова несплата орендної плати не призводить до розірвання договору оренди землі

Постанова ВСУ від 12.12.2012 р., справа №6-146цс12

Одноразова несплата орендної плати не призводить до розірвання договору оренди землі

Ситуація: відповідно до умов договору орендна плата за користування землею повинна виплачуватися до 31 грудня поточного року. Проте всупереч умовам договору орендну плату за 2010 рік відповідач сплатив 17 січня 2011 року, тобто із затримкою на 17 днів, що завдало ТОВ значних матеріальних збитків.

Запитання: чи може таке підприємство розірвати договір оренди землі? Чи обов’язковою для розірвання договору є умова щодо систематичності порушення сплати орендної плати?

Справді, Земельний кодекс говорить про систематичність порушення договору оренди землі — неодноразова несплата орендної плати за землю, а Закон про оренду землі — про несвоєчасне внесення орендної плати. 

ВСУ у постанові від 12.12.2012 р. у справі №60146 ЦС12 зазначає, що згідно зі ст. 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі — це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За змістом ст. 21 Закону України «Про оренду землі» розмір та умови орендної плати, зазначені у договорі оренди, не можуть суперечити чинному на час укладення договору оренди.  

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

Відповідно до п. «д» ч. 1 ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Таким чином, у цій справі одного разу порушення строку сплати орендної плати недостатньо для розірвання договору оренди саме з цієї підстави. У цьому випадку повинна мати місце систематична (неодноразова) несплата орендної плати.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»