• Посилання скопійовано

Бізнес закликає збільшити граничні строки валютних розрахунків при експорті промислової продукції

Виробники повідомляють, що через війну іноземні партнери готові закуповувати українську продукцію тільки післяплатою. Тому мінімально необхідний строк для виробництва та постачання продукції і розрахунку за неї – 270 днів, достатній – 360 календарних днів

Бізнес закликає збільшити граничні строки валютних розрахунків при експорті промислової продукції

ФРУ закликає збільшити граничні строки валютних розрахунків при експорті української промислової продукції та імпорті обладнання щонайменше до 270 днів. 

Взяли участь у організованій заступником Міністра економіки Тарасом Качкою нараді, присвяченій обговоренню продовження граничних строків валютних розрахунків при експорті української промислової продукції та імпорті обладнання.

У нараді, крім роботодавців, взяли участь представники зацікавлених ЦОВВ та НБУ.

Ще у квітні ФРУ підготувала та спрямувала до Уряду аргументацію щодо необхідності такої лібералізації для розвитку українського промислового виробництва та збільшення експорту.

До Федерації роботодавців України звернулось щонайменше 30 компаній, які експортують свою продукцію по всьому світу, в тому числі і на інші континенти.

Українські виробники повідомляють, що через війну в нашій країні іноземні партнери готові закуповувати українську продукцію тільки післяплатою. Причому якщо це якесь обладнання – то вже після завершення пусконалагоджувальних робіт, що є тривалим процесом. Якщо ж йдеться про таку продукцію, як труби, колісні пари для вагонів та локомотивів тощо, то вимагають, щоб на території країни споживача (наприклад, США) був створений склад із запасами.

Другий чинник, який впливає на строки розрахунків – логістика. Як зазначають виробники, іноді лише вивезення з України та перехід через кордон займає до трьох-чотирьох тижнів. А далі – постачання до іноземного порту, перевалка, обхідний шлях через кризу в Червоному морі.

Компанії ж, які працюють на територіях, прилеглих до лінії бойових дій, навіть після постачання своєї продукції змушені чекати, доки банк іноземного покупця проведе перевірку – чи не було за час постачання українське підприємство окуповане. Ця процедура може тривати до трьох місяців.

Отже, з урахуванням логістики від моменту укладання угоди з проходженням всіх етапів угоди і до її завершення та оплати зазвичай минає понад 180 днів.

Разом з тим виробничі підприємства країни, які часто зазнають обстрілів та руйнації, змушені закуповувати виробниче обладнання за кордоном, а також – необхідні комплектуючі для своєї продукції. У цьому випадку іноземні постачальники вимагають повну передоплату ще до початку виробництва відповідного обладнання. Процес створення складного обладнання та ускладнена логістика в Україну також потребують тривалого часу, значно більшого за 180 днів.

Виробники зазначають, що мінімально необхідний строк для виробництва та постачання продукції і розрахунку за неї – 270 днів, достатній – 360 календарних днів.

За підсумками наради, що відбулася 6 травня, було досягнуто спільної домовленості щодо певного уточнення товарних позицій, для яких будуть передбачені граничні строки валютних розрахунків 270 календарних днів. Після чого проєкт розпорядження буде винесено на розгляд профільного Урядового комітету.

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»