• Посилання скопійовано

Деякі особливості заповнення підсумкових податкових накладних

З 1 січня 2012 року податкова накладна, виписана при здійсненні операцій з постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, підлягає включенню до Єдиного реєстру податкових накладних незалежно від розміру ПДВ. При оформленні податкової накладної на постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, обов’язково слід зазначати код товару згідно з УКТЗЕД, але в деяких випадках він не зазначається.

Так, згідно з пп. 8.4 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну України від 01.11.2011 р. №1379 (далі — Порядок), податкова накладна виписується за щоденними підсумками операцій (якщо вона не була виписана на ці операції) у разі:

— здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку);

— виписування транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платнику податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, за винятком тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами;

— надання платнику податку касових чеків, які містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номерів постачальника).

Відповідно до п. 8 Порядку всі примірники податкових накладних, виписаних за щоденними підсумками операцій, залишаються в особи, що їх виписала. У верхній лівій частині оригіналу такої податкової накладної робиться відповідна помітка «Х» та зазначається тип причини «11».

У податковій накладній, яка виписується за щоденними підсумками операцій у разі здійснення поставки товарів (послуг) за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), суми розрахунків за касовими чеками, надрукованими протягом дня, та суми ПДВ за такими розрахунками зазначаються загальною сумою, що відповідає фактичній сумі виторгу та сумі ПДВ, яка відображена у Z-звіті.

При цьому в такій податковій накладній: — в графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» — здійснюється запис «Товари в асортименті»; у графі 4 «Одиниця виміру товару» — зазначається в грн; у графі 5 — «Кількість (об’єм, обсяг)» проставляється «1». Таким чином, оскільки у податковій накладній, яка виписується за щоденними підсумками операцій, не зазначається повний асортимент товарів, то при продажу, у тому числі підакцизних та імпортованих товарів, у графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» робиться запис «Товари в асортименті», а коди товарів згідно УКТЗЕД не зазначаються.

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»