• Посилання скопійовано

Подарунки від фізосіб підлягають декларуванню

Відповідно до п. 174.6 ПКУ подарунки — це кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг оподатковуються за правилами, встановленими для спадщини. Це означає, що відповідальність за сплату податку на доходи до бюджету несе обдарована особа. Вона зобов’язана включити вартість подарунка до складу загального річного доходу, зазначивши його у річній податковій декларації (п. 174.3 ПКУ).

Проте відповідно до п. 165.1.39 ПКУ до складу оподаткованого доходу не включають вартість дарунків, що не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (з розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (для 2011 р. — 470 грн 50 коп.), за винятком грошових виплат у будь-якій формі.

Таким чином, незалежно від того, хто, кому і що дарує (крім грошей), якщо вартість дарунка не сягає 470,50 грн, декларувати його не потрібно. Якщо вона більша, — декларують лише вартість, що перевищує цю суму.

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»