• Посилання скопійовано

Від оподаткування звільняються операції з постачання житла, крім їх першого постачання

Лист ДПСУ від 03.01.2012 р. №51/7/15-3417-13 «Щодо оподаткування операцій із першого постачання житла»

ДПСУ нагадала, що від оподаткування звільняються операції з постачання житла (об’єктів житлового фонду), крім їх першого постачання (пп. 197.1.14 ст. 197 ПКУ).

Операцією з першого постачання житла буде вважатися операція з передачі права власності (оформлення правовстановлюючих документів) на готове новозбудоване житло (об’єкт житлового фонду) до першого власника такого житла, незалежно від джерел фінансування будівництва: чи за рахунок власних коштів підприємства забудовника, чи за рахунок учасників фонду фінансування будівництва, чи за кошти держателів облігацій.

Така операція з першого постачання житла підлягає обкладенню ПДВ на загальних підставах. При цьому вартість такого житла визначається виходячи зі звичайних цін. Операції з подальшого постачання житла (об’єктів житлового фонду) звільняються від оподаткування відповідно до пп. 197.1.14 ст. 197 ПКУ.

Операції з постачання послуг зі спорудження житла за рахунок замовника (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) підлягають обкладенню ПДВ на загальних підставах за правилом першої події, встановленим п. 187.1 ст. 187 ПКУ.

Одночасно ДПС зазначає, що відповідно до п. 198.4 ст. 198 ПКУ, якщо платник придбаває (виготовляє) товари (послуги) та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»