• Посилання скопійовано

Податкова розглядає можливість впровадження електронної акцизної марки

Можливість впровадження електронної акцизної марки у податковій адміністрації наразі лише вивчають. Можливо, це буде мікрочіп на кожну пляшку, що містить інформацію про алкогольний напій і виробника. Перший заступник голови ДПС України, керівник податкової міліції А. Головач розповів UBR: «Пересічний споживач також зможе зчитувати інформацію про вибраний алкоголь за допомогою спеціального пристрою».

Нині посадовці вивчають досвід Швеції і Грузії. Остання недавно запровадила маркування спеціальним акцизним кодом, що дозволяє відстежувати рух товару. Не виключено, що в Україні також використовуватимуться радіочастотні мітки. Скільки може коштувати нововведення, у податковій поки що не уточнюють, але запевняють: за акциз заплатить виробник.

Таким чином податківці хочуть звести до мінімуму фальсифікат на ринку і не відстати від світових стандартів контролю й обліку товару. За допомогою перевірок податкової міліції вже вдалося скоротити тіньовий обіг алкоголю. Якщо минулого року фальсифікат займав 20% від усього ринку України, то за підсумками двох місяців цього року фальсифікат становив 10%. З початку року правоохоронці вилучили 230 тис. л спирту на суму 11 млн грн. З нього можна було б зробити 700 тисяч пляшок горілки. Крім недоотриманих податків, це ще і погана якість продукту для споживача: тіньові виробництва спирт розводять не дистильованою водою, а простою водопровідною.

Тетяна Стець

 

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»