• Посилання скопійовано

Обкладення акцизним податком операцій за договорами комісії (доручення)

Лист ДПАУ від 24.05.2011 р. №9567/6/21-0115 «Про надання податкової консультації»

ДПАУ роз’яснила питання обкладення акцизним податком операцій за договорами комісії (доручення) та їх відображення в податковій звітності.

Пп. 14.1.4 п. 14.1 статті 14 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI (далі - Кодекс) визначено, що акцизний податок - це непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), визначених Кодексом як підакцизні, що включається до ціни цих товарів (продукції).

Податкова нагадує, що відповідно до ст. 213 ПКУ об’єктами обкладення акцизним податком є операції з:

- реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції);

- реалізації (передачі) підакцизних товарів (продукції) з метою власного споживання, промислової переробки, здійснення внесків до статутного капіталу, а також своїм працівникам;

- ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України;

- реалізації конфіскованих підакцизних товарів (продукції), підакцизних товарів (продукції), визнаних безхазяйними, підакцизних товарів (продукції), за якими не звернувся власник до кінця строку зберігання, та підакцизних товарів (продукції), що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходять у власність держави;

- реалізації або передачі у володіння, користування чи розпорядження підакцизних товарів (продукції), що були ввезені на митну територію України із звільненням від оподаткування до закінчення строку, визначеного законодавством, відповідно до п. 213.3 ст. 213 ПКУ.

Крім того, датою виникнення податкових зобов’язань щодо підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, є дата їх реалізації особою, яка їх виробляє, незалежно від цілей і напрямів подальшого використання таких товарів (продукції), крім випадків, зазначених у ст. 225 та 229 ПКУ.

Реалізацією підакцизних товарів (продукції) вважаються будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини (пп. 14.1.212 п. 141.1 ст. 14 ПКУ).

З огляду на те, що операції з повернення підакцизних товарів податковим законодавством не віднесено до об’єктів обкладення акцизним податком, то у разі повернення комісіонером комітенту алкогольної продукції, в ціну якого при первинній реалізації було включено акциз, податкове зобов’язання зі сплати акцизного податку не виникає, відповідно і відображення в податковій звітності з акцизного податку оборотів з повернення якісних алкогольних напоїв не здійснюється. ДПАУ зазначає, що операції з подальшої реалізацій зазначеного товару комітентом, при незмінності ставок акцизного податку, також не є об’єктом обкладення акцизним податком.

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»