• Посилання скопійовано

Втрата пального внаслідок військової агресії рф: що зі складанням АН?

У разі якщо пальне втрачене, зіпсоване, знищене, у тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин, то потрібно скласти АН на такі операції (код операції для складання в одному примірнику – 2)

Втрата пального внаслідок військової агресії рф: що зі складанням АН?

Головне управління ДПС у Житомирській області повідомляє, що відповідно до пп. 216.3 ст. 216 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) податкове зобов’язання з акцизного податку щодо втраченого підакцизного товару (продукції) не виникає, якщо, зокрема, платник податку документально зафіксував ці втрати та надав контролюючим органам необхідні докази того, що відповідний підакцизний товар (продукцію) утрачено внаслідок аварії, пожежі, повені чи інших форс-мажорних обставин і його використання на митній території України є неможливим.

Втрати пального внаслідок військової агресії російської федерації підлягають відображенню в податковому обліку на підставі первинних документів, складених відповідно до Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та з урахуванням положень ст. 231 ПКУ.

Суб’єкти господарювання, які є платниками акцизного податку з реалізації пального, зобов’язані скласти акцизну накладну на такі операції в одному примірнику (код операції для складання в одному примірнику – 2) та зареєструвати в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН).

При цьому тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, запровадженого Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», реєстрація в ЄРАН акцизних накладних здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Джерело: ДПС у Житомирській області

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»