• Посилання скопійовано

Сума соцдопомоги по вагітності та пологах не оподатковується військовим збором

Незастраховані в системі державного соцстрахування жінки також мають право на держдопомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, яка виплачується на умовах, передбачених Законом «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»

Сума соцдопомоги по вагітності та пологах не оподатковується військовим збором

ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві надає роз’яснення, що відповідно до Закону України від 31.07.2014 року № 1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України», який набрав чинності 03.08.2014 року і яким, зокрема, тимчасово, до 1 січня 2015 року, встановлено військовий збір, об’єктом оподаткування військовим збором є доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри (пп. 1.2 п. 16 прим. 1 підр. 10 р. XX Податкового кодексу України).

Заробітна плата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом (пп. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України для цілей розділу IV Податкового кодексу України).

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами є соціальною відпусткою (ст. 4 Закону «Про відпустки» № 504/96-ВР), яка надається жінкам на підставі медичного висновку у відповідності до статті 179 КЗпП та статті 17 Закону № 504. Згідно з частиною 1 статті 38 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 року № 2240-III допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Тобто надається за період, коли працівниця фактично знаходилась у соціальній відпустці і не отримувала заробітної плати.

Незастраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування жінки також мають право на державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, яка виплачується на умовах, передбачених Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.1992 року № 2811-XII. Враховуючи зазначене, сума соціальної допомоги по вагітності та пологах не підлягає оподаткуванню військовим збором.

Джерело: ДПІ у Подільському районі м. Києва

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»