• Посилання скопійовано

Безвідсоткова позика працівнику: що з ПДФО та військовим збором?

Основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується фізособою на підставі укладеного договору, протягом дії такого договору не є об’єктом (базою) оподаткування ПДФО і військовим збором

Безвідсоткова позика працівнику: що з ПДФО та військовим збором?

ДФС у м. Києві у листі від 13.11.2015 № 3472/М/26-15-15-03-11 зазначила, що порядок надання безпроцентної позики співробітнику повинен встановлюватись договором позики.

Цивільним кодексом не встановлено обмежень щодо розміру та термінів повернення позики у випадках, коли позикодавець – юрособа, а позичальник – фізособа. Проте встановлено обов’язок позичальника повернути таку позику, а також наслідки порушення договору позичальником.

Щодо оподаткування, то основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується фізичною особою на підставі укладеного договору, протягом дії такого договору не є об'єктом (базою) оподаткування ПДФО і військовим збором.

Водночас суми безповоротної фінансової допомоги та поворотної фінансової допомоги, які не повернулись фізичною особою у термін, визначений договором,оподатковуються ПДФО та військовим збором.

При наданні співробітникові позики та поверненні її, у підприємства (платника податку на прибуток) доходи і витрати не визнаються.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ГУ ДФС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»